Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno je reagirati na vrijeme

Vlaga u vašem domu može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, evo koje je rješenje

Foto: Shutterstock
1/2
01.10.2023.
u 08:00

Procjenjuje se da se na globalnoj razini između 10 i 20% kućanstava bori s vlagom, a problem je to koji nije bezopasan za naše zdravlje.

Crne mrlje po zidovima, kondenzacija na staklima, neugodni mirisi, ljuštenje zidova… sve su to znaci prisutnosti vlage i plijesni u prostoriji, no osim što su neugodni za oko i njuh, mogu imati i opasne posljedice na vaše zdravlje. Procjenjuje se da se na globalnoj razini između 10 i 20% kućanstava bori s vlagom, a problem je to koji nije bezopasan za naše zdravlje.

Ovisno o godišnjem dobu, mijenja se razina vlage u zraku pa tako i u domu. Općenito je viša ljeti, a niža tijekom zimskih mjeseci, ali idealno bi bilo kada bi vlažnost u vašem domu uvijek bila između 30 i 50%. Kao prva posljedica vlage, dolazi plijesan – sićušni organizmi koje možemo pronaći gotovo posvuda. Iako sve vrste plijesni nisu opasne za zdravlje, do sada ih je otkriveno više od 100.000 vrsta, a kada su prisutne u velikom broju, mogu izazvati alergijske reakcije sa simptomima sličnim onima koje uzrokuje pelud biljaka.

U zatvorenim prostorima najčešće vrste plijesni su Cladosporium (smeđa zelena ili crna plijesan koja raste na toplim i hladnim mjestima), Penicillium (plava, zelena ili žuta, često se javlja kod oštećenja vodom) i Aspergillus (zelena, bijela ili siva, praškastog izgleda).

Foto: Shutterstock

Mjeseci pred nama, odnosno kasno ljeto i jesen zbog vremenskih uvjeta, koji su blagi i vlažni, donose niz simptoma koje uzrokuje upravo vlaga i plijesan. Vlažno okruženje direktno utječe na podložnost prehladama te pojačava simptome alergija i bolesti poput astme.Vlaga u kući donosi neugodno pojave poput ustajalog mirisa na domu i odjeći, već spomenutih tamnih mrlja te direktno utječe na naše zdravlje stoga je važno ograničiti količinu vlage u vašem domu.

Preporuka je odmaknuti namještaj od zidova kako bi zrak mogao bolje cirkulirati. Također, važno je da nakon tuširanja obrišete zidove kao i vrata tuš kabine, a tijekom kuhanja uvijek imajte uključenu kuhinjsku napu te redovito pregledavati filtere. Kada grijete prostor u hladnijim mjesecima, važno je da temperatura ne padne ispod 15 °C, čak i noću.

Ako u vašem domu primijetite povećanje razine vlažnosti, stalno curenje, deformirane površine i dugotrajan miris plijesni, bitno je da reagirate na vrijeme kako biste sačuvali svoj životni prostor, ali i zdravlje. Ako ovaj problem prepoznate u svome domu, važno je potražiti stručnu pomoć kako biste ga riješili na vrijeme i spriječili daljnje širenje. Ključno je otkriti izvor vlage koji može biti, primjerice, pukotina na zidu ili krovu kuće.

Kvalitetno i dugoročno rješenje, kojim ćete stati na kraj problemu s plijesni i vlagom, ventilacijski su sustavi tvrtke Lunos Hrvatska koji su zbog svoje jednostavnosti prikladni za montažu na starije stanove i kuće, ali i na novogradnju. Ventilacijski sustavi tako omogućavaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju te otklanjaju suvišnu vlagu i neugodne mirise što sprječava nastanak plijesni. Iako su ventilacijski sustavi Lunos pogodni za ugradnju tijekom cijele godine, upravo je jesenski period idealan jer se tada povećava vlažnost zraka. Ovaj sustav najefikasniji način borbe protiv vlage i plijesni što ga čini idealnim rješenjem za mirnu jesen i hladnije mjesece, ali i ostatak godine.

Decentralizirani ventilacijski sustav tvrtke Lunos radi tako da usisava iskorišteni zrak i dovodi svježi zrak te tako kontrolira izmjenu zraka kako bi bila optimalna. Lunos ventilacijski sustav osigurava kontinuirani dotok svježeg zraka dok će se istrošeni zrak kontinuirano odvoditi ventilatorskom jedinicom, sprječavajući tako nastanak plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa u vašem domu. Upravo zato iskoristite popust od 20% za ugradnju ventilacijskog sustava Lunos do 15. listopada i osigurajte čist zrak u svome domu.

Sadržaj nastao u suradnji s Lunos Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije