Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prema istraživanjima, jesu

Već 60 godina izazivaju kontroverze: Jesu li antiperspiranti sigurni za korištenje?

Shutterstock
22.09.2022.
u 15:30

Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminiju ― prirodno se nalazi u tlu i vodi, a može se naći i u hrani, a korištenje antiperspiranta neće dovesti pretjeranog izlaganja.

Bez obzira koristite li dezodorans ili antiperspirant; ili kombinaciju oba; vjerojatno znate da među njima postoji razlika, ili ste čuli da se antiperspirant često spominje i u negativnom kontekstu, kao nesiguran za korištenje. Pa u čemu je razlika?

"Dezodorans je kozmetički proizvod koji kontrolira i smanjuje tjelesni miris tako što minimizira rasta bakterija na tijelu posebice ispod pazuha, a antiperspirant je proizvod za njegu kože koji kontrolira znojenje, a sastoji se od aluminijevih soli,” objasnila je za Huff Post liječnica iz Redirect Healtha, dr. Janice Johnston.

Prilikom brijanja koristite gel za tuširanje? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/7

Jednostavno rečeno, antiperspiranti zaustavljaju znojenje, a dezodoransi poboljšavaju cjelokupni miris, a iako mnogi proizvodi za nanošenje ispod pazuha sadržavaju oboje, neki radije izbjegavaju proizvode s antiperspirantima.

- Zbog nekoliko studija provedenih u 60-ima i 70-ima mnogi brinu da se aluminij koji se nalazi u antiperspirantu može povezati s Alzheimerovom bolesti, te predstavlja rizik za rak dojke zbog blizine pazuha limfnim čvorovima i dojkama - kaže Johnston.

I dok je aluminij zaista pronađen u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti, znanstvenici još uvijek ne znaju je li to posljedica izlaganja aluminiju ili posljedica same bolesti.

"Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminiju ― prirodno se nalazi u tlu i vodi, a može se naći i u hrani, a korištenje antiperspiranta neće dovesti pretjeranog izlaganja; za to biste trebali raditi posao poput onog zavarivača aluminija."

"Jasno je da se nedavne studije slažu da nema veze između Alzheimerove bolesti i upotrebe antiperspiranta, a brojne su studije također istraživale i uzrokuju li antiperspiranti rak dojke, ali nisu uspjele pronaći vezu."

- Još jedna zabrinutost u vezi s antiperspirantima proizlazi iz činjenice da oni začepljuju pore kako bi smanjili znojenje pa toksini koje tijelo izlučuje putem znoja ostaju u organizmu, no to nije istina - kaže Johnston.

“Tijelo izlučuje štetne toksine i kemikalije sustavom filtracije u bubrezima i jetri, a ne žlijezdama znojnicama”, rekla je Michelle Henry, dermatologinja iz New Yorka.

- S obzirom na to, kada koristite antiperspirant ne morate brinuti zbog raka dojke, nakupljanja toksina ili Alzheimerove bolesti; ipak, kao i svaki drugi proizvod za njegu kože, on može izazvati alergiju ali ne zbog antiperspiranta, već zbog drugih štetnih sastojaka proizvoda kao što su mirisi, lanolin, vitamin E ili drugi - kaže dr. Jaimie DeRosa, kirurg lica i osnivač DeRosa Center Plastic Surgery & Med Spa.

"Ako se to dogodi, treba prestati koristiti proizvod i pitati liječnika za savjet."

Kako uštedjeti struju i vodu pri pranju rublja?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije