Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pozornost

Uzroci neugodnog zadaha koje pranje zuba ne može riješiti

Zadah
Foto: Thinkstock
1/4
02.03.2018.
u 07:40

Imati zadah neugodna je pojava, i oni koji su na njega upozoreni, najčešće pribjegavaju češćem pranju zubi. Ipak, nije samo nedovoljna higijena usne šupljine jedini uzrok ovog neugodnog problema

Gotovo da nema osobe u našoj okolini koja se nije barem jednom zapitala ima li povremeno neugodni zadah. Ako ste pokušavali dobiti odgovor na to pitanje pokušavajući puhati u dlanove, znajte da ta metoda najčešće ne daje rezultate. 

Imati zadah neugodna je pojava, i oni koji su na njega upozoreni, najčešće pribjegavaju češćem pranju zubi. Ipak, nije samo nedovoljna higijena usne šupljine jedini uzrok ovog neugodnog problema, doznajte koji su uzroci neugodnog zadaha, a koje pranje zubi neće otkloniti. 

Hrana 

Ono smo što jedemo, poznata je uzrečica koja se zaista može adekvatno priljepiti ovom problemu. Najčešće neugodni zadah dolazi iz želuca, a najčešći "krivac" su namirnice koje sadrže lako hlapljiva ulja. Luk i češnjak nisu jedini izazivači neugodnog zadaha, to mogu biti i začini, ali i povrće. Neugodni mirisi hrane koju smo konzumirali neće nestati nakon pranja zubi jer oni dolaze iz želuca, ali i preko kože, a ako nema drugih uzroka zadaha, nestat će kada ga organizam u potpunosti "probavi i eliminira"

Bolesti desni

Bolesti desni su čest problem, a uzrokuje ih najčešće zaostala hrana među uskim prostorima zuba koje ne vidimo, a zubnim koncem ih nismo očistili. Ono što većina ljudi zaboravlja jest činjenica da mnogo bakterija ostaje na jeziku te da desni i zubi nisu jedini dijelovi usne šupljinekoje bismo trebali čistiti. Neugodan zadah jedan je od upozoravajućih znakova problema s desnima, a najčešće se radi nakupljanju zubnog plaka na kojem se nalaze bakterije koje stvaraju toksine koji nadražuju desni. 

Pušenje

Neugodni zadah imat će gotovo svaki pušač jer pušenje uzrokuje suhoću usta, potamnjuje zube, smanjuje osjetila okusa i mirisa i iritira desni. Kako biste se riješili mnogobrojnih negativnih posljedica, prstanak pušenja bi bio najbolji izbor.

Dijeta

Osobe na dijeti, odnosno one koje ne konzumiraju dostatno namirnica, suočavaju se s problemom suhoće usne šupljine, a zbog smanjenog poticaja za lučenjem sline, takva "okolina" pogoduje razmnožavanju bakterija i razvoja neugodnog zadaha.

Savjeti

Održavanje redovite higijene usne šupljine vrlo je važno i pritome treba voditi računa o pravilnom četkanju zubi u trajanju od najmanje dvije minute i to kružnim pokretima. Nemojte zaboravljati zubnim koncem očistiti prostore među zubima i ne zaboravite četkati i jezik. Svoju četkicu za zube redovito mijenjajte, svaka tri mjeseca, i održavajte ju čistom tako što ćete je povremeno uroniti u kipuću vodu. Svakako se javite svom stomalogu ako imate ikakvih problema sa zubima i usnom šupljinom. 

 

 

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
10:07 02.03.2018.

ekstremno neuko prepisani clanak.....

SC
schwertransport
08:45 02.03.2018.

Kad zdrmam par zestica pa par litara gembaca pa malo kobaja, sira, sunke....drugi dan ne da mi smrdi iz usta vec kompletna soba

AU
austrougarskigeneral
10:14 02.03.2018.

valjda postoji neko rješenje žvake žvakat npr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije