Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zubna putovnica – od projekta do nacionalnog programa

Shutterestock
21.12.2017.
u 10:35

​​​​​​​Evaluacija pilot projekta »Zubna putovnica« u školskoj godini 2016./2017. (preliminarni podaci) ukazala je na određene pozitivne rezultate.

Još važnije, zbog jednostavnosti projekta, niskih troškova i relativno malih prepreka u provođenju s obzirom na provedbu u okviru redovnog rada na način jačanja postojećih kapaciteta i povezivanja unutar postojećeg sustava, prilot projekt je naišao na široku podršku stručne i opće javnosti. Zbog toga je u školskoj godini 2017./2018. započela provedba »Zubne putovnice« u cijeloj Hrvatskoj na isti način na koji je u školskoj godini 2016./2017. provođen pilot projekt. U jesen 2017. uključuju se svi učenici 6. razreda osnovne škole, a u proljeće 2018. sva djece koja se upisuju u osnovnu školu. Ukoliko se nastave pozitivna iskustva pilot projekta, te se pokaže da postojeći sustav organizacije zdravstvene zaštite na primarnoj razini i povezivanje s odgojnoobrazovnim ustanovama može podržati nacionalnu provedbu, obrazac »Zubna putovnica« postati će nezaobilazan alat u radu liječnika školske medicine i doktora dentalne medicine u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Što je Zubna putovnica?

Zubna putovnica je jedinstveni dentalni obrasca koji se sastoji od dentalnog statusa (KEP indeks), najmanje jednog provedenog preventivnog postupka uz plan liječenja i kontrolnih pregleda za svako dijete. Osim KEP indeksa, doktor dentalne medicine bilježi plohu zuba na kojima se nalazi karijes ili ispun. Također je potrebno napraviti najmanje jedan preventivni postupak i dati termin za kontrolni pregled nakon 6 mjeseci ili liječenje unutar 30 dana. Prema planu liječenja, ukoliko liječenje nije potrebno ili je započeto, odnosno završeno u istom posjetu dijete će doći na redoviti kontrolni pregled nakon 6 mjeseci. Ukoliko postoji potreba za liječenjem, liječenje se može započeti u istom posjetu ili se njegov početak planira kod idućeg posjeta koji će uslijediti unutar 30 dana. Preventivni postupci koje je potrebno napraviti prilikom pregleda su demonstracija četkanja zuba motiviranje djece za higijenu usta, profilaksa s fluorom, pečaćenje fisura zuba i pečatni ispun.

Važno je istaknuti ulogu Hrvatskog zavod za zdravstveno osiguranje koji putem kontakta navedenog na Zubnoj putovnici (broj telefona, e-adresa) pruža informacije o ugovornim doktorima dentalne medicine koji mogu, s obzirom na broj pacijenta u skrbi, primiti u skrb dijete koje nema izabranog doktora dentalne medicine.

Kako se »putuje« sa Zubnom putovnicom?

Obrazac Zubna putovnica dijete ili roditelj dobiva u školi ili od školskog liječnika, javlja se doktoru dentalne medicine na pregled i ispunjavanje obrasca, te ispunjen obrazac vraća školskom liječniku.

Tko »putuje« sa Zubnom putovnicom?

Učenici 6. razreda osnovne škole (u prvom polugodištu školske godine 2017./2018.), te djeca koje se upisuju u osnovnu školu (u drugom polugodištu školske godine 2017./2018.).

Ciljevi programa Zubna putovnica:

  • Uvođenje dentalnog obrasca jedinstvenog za cijelu Hrvatsku.
  • Unaprjeđenje broja pregleda kod doktora dentalne medicine i povećanje učestalosti redovitih kontrolnih pregleda kod učenika 6. razreda osnovne škole.
  • Unaprjeđenje pregleda kod doktora dentalne medicine prije upisa u osnovnu školu (predškolci) na način da pregled, sukladno obrascu, obuhvaća utvrđivanje dentalnog statusa (KEP indeks), najmanje jedan preventivni postupak i plan liječenja, a ne samo izdavanje potvrde.
  • Planiranje liječenja, koji je obavezni dio obrasca, a uključuje naručivanje djeteta na sljedeći kontrolni pregled ili početak/nastavak liječenja te nastojanje stvaranja kontinuiteta dentalne zdravstvene zaštite uz naprjeđenje oralnog zdravlja dječje populacije.
  • Analiza mogućih problema kod ostvarivanja prava djece na dentalnu zdravstvenu zaštitu u ugovornim, ali i neugovornim ordinacijama dentalne medicine.
  • Trajno motiviranje roditelja i učenika na odaziv/odlazak doktoru dentalne medicine
  • Poticanje doktora dentalne medicine na važnost preventivnih pregleda i postupaka
  • Uklanjanje papirnatog obrasca i uvođenje u CEZIH, odnosno e-zdravstveni karton.

Organizatori programa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM), Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) i zavodima za javno zdravstvo jedinica područne (regionalne samouprave). Važna je i podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja te županijskih ureda nadležnih za zdravstvo i obrazovanje. Osnovni provoditelji programa su doktori odnosno timovi školske medicine i dentalne medicine.

Dodatne informacije moguće je pronaći na poveznici: www.hzjz.hr

 Autori: Ivana Pavić Šimetin, Hrvoje Jurić, Marijana Radić Vuleta, Anka Kvesić Jurišić, Ana Malenica

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije