Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predivna i sačuvana

U Lumbardi je sretan svatko tko tu živi, ali i svatko tko dođe

Foto: Frane Šarić
1/6
09.08.2019.
u 14:00

Legende kažu da je tu bio i Odisej, ali nije njegove mornare Kirka pretvorila u svinje, nego su se opili vinom

More je doli drugačije boje, svitlije je nekako. I taj ala, to meko l, ima posebnu čar. Kad vidiš Lumbardu, više nije skupa ni cestarina, ni trajekt. Lipota Lumbarde na najlipšem otoku Korčuli nema cijenu”, mišljenje je ovo mnogih koji se u Lumbardu zaljube na prvi i svaki sljedeći pogled.

Vrijeme ide, ali je i stalo

Daleko je, nedostupna svima, možda baš zato predivna, sačuvana.

– Sritan je ko živi tu, ali i svatko ko dođe. Znaš li da je samo naše vino, jer raste u pijesku, ostalo pošteđeno bolesti vinove loze kad su ostali zbog toga u prvoj polovici prošlog stoljeća pošli u svit. Srećom bolest nije mogla u pijesak, grk je preživio, a mi ostali u Lumbardi – kaže mi Zoran Cebalo Popić, mladi vinski šampion iz Lumbarde. Ima on godišnje gotovo 12.000 boca ove božanske kapljice...

Turisti je dolaze kušati, a ima ih iz cilog svita: od Amerike do Afrike. Lumbarda, iako divna, nije samo plitko čisto more, bijeli pješčani tepih... Gušta se tu. Zoran nam priča o ljepoti života u Lumbardi, litu, turistima iz cilog svita. Ima majicu Putina.

– Donila mi gošća iz Rusije. Suprug joj je valjda isto bio KGB-ovac. Zbog vina nam dolazi i mnogo gostiju iz velikih vinskih zemalja. Je l’ znaš da smo pokušali u Grčkoj naći vino slično grku. Ali nema ga. Možda je to staro ime vino dobilo jer bilo grko, odnosno gorko.

Amerikanki Steffi, njegovoj gošći gorko nije...

– Vine? Delicius! – kaže ona. A ta priča o Grcima i Korčuli povod je za razvoj povijesno arheološkog turizma. Lumbardska psefizma najstariji je kameni spomenik, star 2300 godina, a u njemu se govori o dodjeli zemlje grčkim doseljenicima s Visa.

Foto: Frane Šarić

 

– Nedavno je pronađen ključni dio psefizme, koji je nedostajao, a tu gdje je pronađena cisterna podno koje je vjerojatno bio grad. Tu ćemo izgraditi turistički centar – kaže načelnik Lumbarde Igor Kršinić i dodaje da je u njegovu mjestu sve podređeno turizmu.

I jest. Nijemci, Slovenci, Hrvati ponajviše, satima s noge na nogu, bez ikakve priše, kilometrima se šetaju uz prelijepe pješčane plaže.

– Dođem u Lumbardu, parkiram auto i cijeli odmor uživam gledajući dijete kako mi se kupa u plićaku. More, palme, borovi, hrana i vino. U Lumbardi vrijeme ide, ali kao da je stalo – kaže mi Slovenac Peter. Probali smo, more je čisto, prozirno, u jednom trenu scena kao iz filma. Iz malog čamca Neretvanin Luka mi nudi krišku lubenice.

– Doša sam autom do Orebića, pa čamcem do Lumbarde, skoro sve sam proda – kaže.

Turisti vole taj osjećaj Dalmacije, posebno otoka. U Lumbardi godišnje evidentiraju i do 140.000 noćenja. Gosti se uvijek vraćaju, a njihove pohvale dovode nove, koji ne mogu odoljeti kad čuju za nevjerojatnu gostoljubivost, mir, druženje uz ribarske večeri, utrku tovara... A tu su i ono koji su se nakon desetljeća turističkih dolazaka i trajno doselili u ovaj predivni dio Korčule, nastao na sedam brežuljka.

Suživot vilenjaka i ljudi

– I Rim je nastao na sedam brežuljaka. Možda su baš zbog toga stari Rimljani i voljeli ovaj kraj. Prema legendi, Odiseja i njegove drugove tu je držala čarobnica Kirka.

– Priča kaže da ona nije njegove pomorce pretvorila u svinje, nego su se baš napili grka... A tko bi im zamirija – smije se Ante Šestanović, direktor TZ-a Lumbarda, koji priči iz Homerove Odiseje dodaje i onu o suživotu vilenjaka i ljudi te potopljenom drevnom gradu koji je stradao opet zbog prevelikog uživanja u najboljem vinu, lumbardskom naravno.

– I Bijela kuća se gradila od našeg kamena, pa Dubrovnik... Kamenoklesarstvo je bilo ponos Lumbarde, a ima ih još koji se time bave. Puno toga imamo turistima ispričati, ali priroda im naravno najviše kaže sama. Zato nam dolaze princeze, šeici, oligarsi, bio je DiCaprio, Ecclestone, Stallone...

U Lumbardi su ponosni, imaju i zašto!

Pržina – plitka pješčana plaža, okrenuta prema jugu, omogućuje ugodno kupanje već u predsezoni, a često i u studenome

Bilin žal – na suprotnoj strani od Pržine, udaljena tek nekoliko minuta šetnje kroz vinogorje grka, pruža se pogled na Pelješac

Tatinja – još jedna pješčana plaža, samo nekoliko minuta hoda od centra Lumbarde

Na desetak minuta vožnje su Korčula i Muzej Marka Pola

Župna crkva sv. Roka

Smještena na brežuljku usred starog dijela naselja, na Veloj glavici nalazi se trobrodna župna crkva sv. Roka.

Crkvica Sv. Križa

Mjesto koje svako treba vidjeti (na fotografiji lijevo): malena crkvica okružena je vinogradima, ali i stablima oleandra. Sagrađena je 1774. godine, a pred njom je karakteristični trijem.

Korčula i Muzej Marka Pola

Od Lumbarde do grada Korčule je svega 7 kilometara, što znači da može biti i ugodna vožnja biciklom. Grad Korčula lanjski je pobjednik Turističke patrole Večernjeg lista, vrijedan posjeta u svako godišnje doba. A u njemu turiste čeka i Muzej Marka Pola za koji će vam mnogi reći: “Uđeš kroz vrata i čini ti se da si u nekom od najmodernijih interaktivnih svjetskih muzeja”.

Na Korčulu voze trajektne i katamaranske linije. Trajekti voze iz Splita i Orebića, a katamarani iz Splita, Hvara, Dubrovnika...

Lumbarda je od grada Korčule udaljena od oko 7 kilometara, što je 10 minuta vožnje, a od Vela Luke do Lumbarde udaljenost je 45 kilometara

Parking 10 - 20 kn

Pivo 15 - 20 kn

Kava 8 - 10 kn

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 10

Kvaliteta ugostiteljske ponude 10 

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Večernja zabava i 
provod  10 

Kulturni sadržaji  9

Rekreativni sadržaji 

Izgled plaža  10 

Inovativnost, originalnost i autohtonost  10 

Opći dojam 10 

Ukupna ocjena 98

LUMBARDA 98

PODGORA 96

VRSAR 95

LOPUD 90

BAŠKA VODA 89

DUGI OTOK 88

MURTER 88

ČIOVO 86

MEDULIN 86

NIN 86

MOŠ. DRAGA 85

ŠOLTA 85

TRIBUNJ 85

VIR 85

FAŽANA 84

SUSAK 82

N. VINODOLSKI 81

LOVRAN 80

PIROVAC 76

KUPARI 30

 

Ključne riječi

Komentara 7

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
14:39 09.08.2019.

Dođi u zimi pa pametuj

IG
Igggy
17:35 09.08.2019.

Priroda je lijepa ali tamo nema normalnog hotela. Nema to veze sa turizom, osim ako nisi na jahti. Šampion turizma? Kakvog? Balkanskog? Dajte, najte...

Avatar Psychlist
Psychlist
15:19 09.08.2019.

Bolje piti vino nego biti pretvoren u svinju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije