Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - TROGIR

U jakoj konkurenciji 23 turistička središta grad-spomenik ipak je najbolji

Trogir
Foto: Renata Rašović
1/4
07.08.2014.
u 17:15

Prije 17 godina UNESCO je proglasio Trogir svjetskom kulturnom baštinom

“Trogir vrijedi, Trogir je svjetska baština. Ali ne osvrćite se samo za kamenom. Osvrnite se za duhom skrivenim u tom kamenu”. Upravo je tim riječima UNESCO 1997. popratio proglašenje Trogira svjetskom kulturnom baštinom. Ovih dana u grad-spomenik stiže još jedno vrijedno priznanje. Najdugovječnija turistička nagrada u Hrvatskoj, pobjeda u Večernjakovoj turističkoj patroli, odlazi upravo onamo. Priopćiti ovu vijest čelnim ljudima grada nije bilo nimalo jednostavno: ne sjede u uredima, na terenu su, upravo pripremaju novi veliki projekt u organizaciji Grada Trogira i Turističke zajednice, festival “Slavuji Kamerlenga – Vinko Coce”. S ciljem da postane tradicija, festival se održava danas, u čast trogirskom slavuju u posebnom ambijentu tvrđave Kamerlengo, simbolu ovog grada, na čijoj je pozornici Vinko rado nastupao i koja mu je bila najdraža od svih.

Projekt “T day”

Premda užurban, gradonačelnik Ante Stipčić s velikim je zadovoljstvom primio vijest o Večernjakovu priznanju. Trogir je pobijedio u jakoj konkurenciji 23 jadranska turistička središta, iza sebe ostavljajući i bisere poput Rovinja ili Bola. Ove godine, međutim, najbolji od najboljih ipak je Trogir.

– Hvala Večernjem listu, pobjeda nam iznimno laska. Otkako smo prošle godine preuzeli grad, radili smo cijele zime kako bismo ovo naše prvo ljeto dočekali spremni. Imali smo tri cilja: uljepšati grad, pojačati turističku ponudu i poboljšati suradnju s turističkim agencijama. Dali smo sve od sebe, a koliko smo u tome uspjeli, rječito govori i nagrada Večernjeg lista – kaže trogirski gradonačelnik.

Potom spominje jedan u nizu projekata koje je pokrenuo sa svojim timom, zove se “T day”, odnosno Trogir Day ili trogirski dan koji za cilj ima u kratkom vremenu prezentirati najbolje što Trogir nudi. Naime, analize su pokazale da se čak 100.000 gostiju grada ovdje zaustavi na samo sat vremena. Što im ponuditi da ih se zaustave na barem jedan dan, zapitali su se autori ovog projekta.

Foto: Renata Rašović

Foto: Renata Rašović

– Trogir nije samo katedrala, imamo što ponuditi, kule, tvrđave, muzej benediktinki, samostan sv. Dominika, imamo crkvu sv. Marte u Bijaćima... Imamo klapsku pjesmu, ali i autohtoni ručak s prepoznatljivim dalmatinskim i trogirskim delicijama poput pašticade i rafiola. Spojiti gastronomiju i turizam, pokazati turistima ljepote grada, dobro ih najesti i odvesti na plažu, to je način na koji smo radili – govori Ante Stipčić.

Vizija za iduće sezone

Potom nam predstavlja još jedan projekt – Trogirsko ljeto koje se održava u srpnju i kolovozu. Ovog ljeta, kaže gradonačelnik s neskrivenim ponosom, na programu je čak 115 kulturnih manifestacija: folklornih večeri, kazališnih predstava, opera, koncerata, festivala klapske pjesme, izložbe...

Kako bi turiste zadržali dulje u svom gradu, osmislili su i projekt “Tri grada” pa ih nakon obilaska Trogira “šalju” put Zadra i Šibenika. Novopokrenutim projektima nadaju se produljiti turističku sezonu kako bi njihovi gosti kući odlazili još zadovoljniji pa im se dogodine i vratili.

– Naša turistička ponuda nije usmjerena samo na jednu sezonu nego i nadalje – kaže gradonačelnik Ante Stipčić. Uistinu, u ovom gradu rade dobar posao. Obilazeći Jadran u Turističkoj patroli, u to smo se na više načina uvjerili.

Razgovarajući s turističkim djelatnicima, ugostiteljima i hotelijerima srednjeg Jadrana, čuli smo da i njihovi gosti imaju samo jednu želju. Vidjeti Trogir. Grad koji živi i danju i noću, kada treba prošetati uz zidine povijesne jezgre, zaviriti u ponudu nekog od brojnih štandova s autohtonim proizvodima, fotografirati se uz neku od mnogih privezanih velebnih jahti i u toploj ljetnoj noći uvjeriti se da Trogir baš ničim ne zaostaje za Azurnom obalom.

Komentara 2

Avatar vh1
vh1
14:31 26.08.2014.

To je grad utemeljen od Grka prije 24 stoljeća. Nazvali su ga Tragurion. Bruxelles mu je 9. metropola. Atena, Rim, Constantinopolis, Venecija, Pariz, Beč, Beograd, Zagreb i Bruxelles. Trebalo je sve to izdržati i preživjeti.

ZH
zavisa.host
16:34 01.09.2014.

Šalu na stranu, ali ovo imam nekakav nepogriješivi osiječaj da je ovo tako lijepo namještena nagrada. Žao mi je što nisam od prije pratio svaki segment, ali isto tako ne mogu dobiti ili naci tocnu informaciju ili kriterije po kojimaa se ocjenjivao grad i da li su suci uopce bili u tim gradovima. Jer da se uđe u Trogir treba nesto malo više vremena, a već kad se spominju neki T-day koji je odrađen 5 puta ove godine ako i toliko, a da ne spomenemo kako je kula Kamerlengo u govnima, zanemarena, da je opasna za one koji idu na nju to ne moramo dodatno napominjat. Mozemo spomenut nesnosne guzve, ne efikasne policajce, bobije. Mozda mozemo spomenut kako novi kontejneri smrde nesnosno. Kako u centru nisu oprali 3 punkta gdje se smece stavlja vec godinama ili na srecu ove godine je bilo dovoljno kise da to odradi umijesto 200 ljudi koji su zaposleni u holdingu i koji nista ne rade. Hocemo mozda spomenutu da u Trogiru ove godine mozete kupiti krumpirice, krafne, razlicite gastronomske delicije na glavnoj rivi, ali daleko je to od onog tradicionalnog. U svakom slucaju bar izgleda sareno. Možda bi nam neke drzave koje se ne bave turizmom i zavidjele na raskosi koje je ove godine Trogir pokazao sa kulturnim ljetom. Jer toga je bilo na pretek. Muzeji rade ko i turisticka zajednica do sumraka. Onda ce se gost potruditi dobiti informacije po štandovima koji su oko razbacani ko ovce, a tamo bi posla imala i drzavna inspekcija. Sad bi trebali spomenuti neki stih od pokojnog nam Coce, ali neka pociva u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije