Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGULIN

U gradu bajki i Ivane Brlić- Mažuranić vodu čuvaju vile Planinkinje, probajte je u srcu grada

Sabina Gvozdić poznata je kao teta pričalica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/16
18.03.2020.
u 23:54

Svi cijene lički krumpir, a u Ogulinu je navodno bio i sam Napoleon koji je dao sagraditi most

Tko je u Ogulinu bio, a vode nije pio, kao da u Ogulinu nije bio - reći će vam Ogulinka Sabina Gvozdić dok pijucka izvorsku vodu u samom središtu grada; iz slavine na spomeniku koji je podignut još 1842. godine. Rodno mjesto najveće hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić oduvijek je poznato po vodi; to je ogulinska priča i prije bajki. Krški teren na kojem leži Ogulin prepun je vode, a nju čuva, ni manje ni više, nego uspavani div – planina Klek!

Legenda kaže da vodu na izvoru u podzemlju, ispod Kleka čuvaju vile Planinkinje; imaju duge bijele haljine i duge crne kose. Čuvaju je tamo i šalju u središte Ogulina, ovdje na ovaj izvor i poručuju: djevojka, žena, djevojčica koja se tu napije vode, bit će uvijek mlada, lijepa i vesela, a onaj momak koji su tu napije vode oženit će se Ogulinkom! – uvjerljiva je Sabina.

Legenda o Đuli i Milanu

I gdje ćete bolju pozivnicu da dođete u Ogulin – grad bajki i grad mnogobrojnih priča inspiriranih njegovim prirodnim okruženjem; planinama, kršem, vodom, a sve to kroz narodne priče i legende stvorilo je onu najzanimljiviju; o vješticama koje za punog Mjeseca jure na metlama i plešu, pjevaju, kako bi probudile uspavanog diva Kleka! To je priča koju turisti najradije slušaju. Sabina to najbolje zna, jer ona je prva i za sada jedina profesionalna pripovjedačica bajki u tome kraju, s registriranim obrtom za turističko vođenje i pripovijedanje pod nazivom Živa riječ.

– Ogulin je zavičaj bajke, po tome je doista jedinstven u Hrvatskoj. Grad je nastao u 16. stoljeću kao vojni grad, a već u vrijeme Bernardina Frankopan koji je dao sagraditi kaštel na litici, što je današnje središte grada, nastaje prva legenda o plemkinji Đuli koja se nije željela udati za plemića, već je zavoljela mladog krajiškog vojnika Milana. Kada je on poginuo, bacila se u ponor, na mjesto gdje ponire rijeka Dobra. I tako je ta lokacija usred Ogulina postala Đulin ponor. No, tek je Ivana Brlić-Mažuranić u svojim bajkama, najviše u “Pričama iz davnina” “promovirala” Ogulin. Ono što je kao malena djevojčica vidjela i čula, ostalo je u njezinoj mašti i završilo u pričama za djecu – dodaje Sabina.

Sa Sabinom prolazimo preko trga gdje se održavaju sve ogulinske manifestacije, poput najpoznatijeg Ogulinskog festivala bajke početkom lipnja. I Ivanina kuća bajke jedinstveno je mjesto u kaštelu gdje se slave sve bajke svijeta.

– Gostima pričam niz bajki; od Ivaninih su to “Regoč” i “Šuma Striborova”, zatim narodne bajke, legende i mitovi. A bajka “Regoč” nastala je nad Đulinim ponorom. To je Legengrad gdje vila Kosjenka pronalazi Regoča koji stoljećima samo broji kamenje i nagovara ga da krenu u avanturu. Zajedno kreću pod zemlju; u špiljski sustav gdje ponire rijeka Dobra koja se nakon 300 metara od mjesta poniranja, spaja sa 16 kilometara dugim špiljskim sustavom ispod Ogulina – kaže nam Sabina dok stojimo na mjestu s kojeg je Regoč krenuo u svijet.

Dakle, šetnjom kroz ovaj barokni grad kojemu je središnji trg zaista i srce mjesta i zbivanja, sve su nam priče na dlanu. Prvotni kaštel danas je Zavičajni muzej, a dijelom Hotel Frankopan. Muzej je nekada bio i zatvor u kojemu je čak dva puta utamničen Josip Broz Tito između dva svjetska rata.

Vozačka za vožnju na metli

– Daleko prije njega posjetili su Ogulin i ban Josip Jelačić, a legenda kaže i sam Napoleon. Došao je, zapravo ukoriti generala Marmonta koji je trošio silan novac kako bi stanovnicima u Oštarijama napravio most s 12 lukova, za 12 mjeseci u godini, kako bi premostili Zagorsku Mrežnicu. Mještani su Napoleonu ponudili domaću ogulinsku masnicu; zapravo kruh od dinstanog luka, jaja i masti. On se oduševio tim jednostavnim kolačem i sažalio nad narodom koji je toliko siromašan da jede kolač od luka. I tako smo dobili jedan od najljepših mostova u Hrvatskoj – dodaje nam sugovornica.

Ma ima Ogulin i svoju priču o sv. Jurju koji spašava djevojku kod smaragdnozelenog Šmitova jezera srcolikog oblika, koji je zapravo krški fenomen jer u jednom je jezeru izvor, špilja, ponor i jezero kojemu je ne može izmjeriti dubina.

– Zanimljivo je da Ogulin ima još jednu spisateljicu; Emu Božičević čiji je zbirka priča “Čarobni svijet” izdana 1916. kada i “Priče iz davnine”. No, ostala je u sjeni velike spisateljice. Ema je također napisala čak dvije zbirke za djecu i roman “Alemka”. Njezina priča “Vještice” najeksplicitnije opisuje vještice, njihovo kolo, mazanje mašću, skupljanje za punog Mjeseca i let do planine Klek – dodaje Sabina.

U Ogulinu možete dobiti i vozačku dozvolu za vožnju na metli, možete se voziti kilometrima po biciklističkoj ruti po gradu i okolici, a možete trčati i u utrci Ogulin Trail; rutama za velika ili male koje se zovu Tintilinić, Kosjenka i Regoč. Na festivalu ogulinskog zelja i meda možete nabaviti dovoljne količine tih namirnica od lokalnih OPG-ovaca, a čak i sada, u rano proljeće, na cestama na prilazu gradu, ne možete mimoići mještane koji vam žele prodati domaći krumpir ili kiselo zelje kojeg i danas kisele kao nekada davno.

Urednost, izgled mjesta, čistoća 10 

Kvaliteta i raznolikost smještaja 7 

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10 

Sadržaji za djecu

Biciklističke i pješačke staze; rekreativni sadržaji 10

Kulturni sadržaj 9

Turistička ponuda tijekom cijele godine

Autohtonost 10

Opći dojam 9

Ukupni dojam 92

 

1. OGULIN 92
2. SAMOBOR 91
3. GROŽNJAN 86
4. KUTJEVO 84
5. NOVSKA 84
6. ORAHOVICA 82
7. LUDBREG 81
8. BENKOVAC
9. ČAKOVEC
10. DARUVAR

11. DELNICE
12. DRNIŠ
13. ĐURĐEVAC
14. KRAPINA
15. NAŠICE
16. OPUZEN
17. OTOČAC
18. SLAVONSKI BROD
19. TRILJ
20. VINKOVCI

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije