Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recesijski meni

Tri glavna obroka za samo 54 kune

restoran
28.07.2010.
u 10:52

U danu najviše novca odlazi na dobro pripremljen doručak, ali i ručak ako sadrži meso.

Želja svakog Hrvata je da mu se na stolu nađe topao, ukusan i zdrav obrok, i to barem tri puta dnevno. Barem tako pokazuje posljednje istraživanje koje je na tisuću građana proveo GfK. Želeći provjeriti tu teoriju i u praksi, pokušali smo složiti recesijski jelovnik s tri zajednička obroka za četveročlanu obitelj. O kakvom je izazovu riječ najbolje svjedoči činjenica da je hrana najskuplja stavka i da na nju odlazi čak 80 posto iz skromnoga kućnog budžeta. 

Bez voća i sokova 

Može li se u takvoj situaciji četveročlana obitelj prehraniti sa samo 50 kuna na dan?

Vjerovali ili ne, može, ali jako skromno i bez ikakva luksuza. Ako luksuzom možemo nazvati voće, slastice i piće. Sve kreće od prvog obroka u danu – doručka. Kruh, jogurt ili mlijeko, sirni namaz ili pašteta i prikupi se svota od 25 kuna. Taj je iznos mnogo veći ako se odlučimo za nareske, sir ili bio peciva. Oni koji se zadovolje pahuljicama i mlijekom proći će i s manje od 20 kuna. Skuhati maštovit i ukusan ručak već je malo teža misija. Osobito ako želimo uživati u mesu ili ribi. No, variva su vrlo povoljna i zdrava opcija. Primjerice, za varivo od poriluka potrebno je dosta povrća, a tko ne voli poriluk, može pripremiti varivo od mahuna ili kelja. Za mesni ručak meso je najbolje kupovati na akcijama u trgovačkim lancima, gdje je najpovoljnije. Naš prijedlog su ćufte s pire krumpirom. Zasitno, ukusno i svježe pripremljeno, a pola kilograma mljevenog mesa na akcijama može se naći već za 14 kuna. No, ručak s mesom ipak stoji malo više, tako da taj dan izdaci za hranu nikako ne mogu iznositi 50 kuna, već se naša svota za sva tri obroka penje na šezdesetak kuna. 

Kupujte sezonski 

Paket hrenovki od pola kilograma i jaja idealna su večera, a za četvero ljudi iznosit će nešto više od 20 kuna. Drugi izbor je pašteta na kruhu s paprikom. Za sva jela pretpostavlja se da imate kod kuće sol, ulje, ocat, brašno te ostale potrepštine koje ne kupujemo svakodnevno. No, i tim su namirnicama skočile cijene – tako je litra ulja, nakon dugo vremena, poskupjela kunu, baš kao i kava. Ono što nedostaje na našemu dvodnevnom meniju jest voće, bez kojeg se teško može u ljetnim mjesecima. Najbolje je kupovati ono sezonsko, poput lubenice, a u lancima kilogram stoji manje od tri kune. Ako se odlučite za odlazak na tržnicu, morate biti spremni i na veće cijene.

1. dan

doručak  

jogurt 1 l - 8 kn  

kruh - 6 kn  

sirni namaz (200 g) - 9 kn  

ručak - varivo od poriluka  

poriluk (0,5 kg) - 6 kn  

mrkva (2 kom) - 2 kn  

krumpir (0,5 kg) - 2 kn  

večera  

hrenovke (0,5 kg) - 16 kn  

jaja (5 kom) - 5 kn 

2. dan

doručak  

pahuljice (250 g) - 12 kn 

mlijeko 1 l - 5 kn 

ručak  

mljeveno meso (500 g) - 14 kn 

koncentrat rajčica - 3 kn 

krumpir (1 kg) - 4 kn 

večera  

paprika (0,5 kg) - 5 kn 

pašteta (3 kom po 4 kn) - 12 kn 

kruh - 6 kn

Ključne riječi

Komentara 14

DA
daniela
16:40 28.07.2010.

jao nama od ovog menija.....pa ne moze se zivjeti samo od jaja i hrenovki i pastete, a rugali smo se Česima.....

OB
-obrisani-
13:26 28.07.2010.

hm

MM
mmarti35
14:30 28.07.2010.

Blago nama sa ovakvim političarima, oni u saboru žderu bifteke za 10 kuna, a narod može za par kuna kupiti poriluk i probati preživjeti... mislim da se polako bliži vrijeme izlaska na ulice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije