Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za san i mršavljenje

Trešnje i biljni čaj pomažu, a što nikad ne biste trebali konzumirati prije spavanja

Shuttershock
26.08.2020.
u 07:00

Kvalitetan san važan je za dobro zdravlje, a možete ga potaknuti s određenim namirnicama.

Mnogi se muče sa spavanjem, pogotovo od početka pandemije koronavirusa. Prema istraživanju sveučilišta u Londonu šest od deset osoba ima problema sa spavanjem, a čak 63 posto osoba ima pogoršan san od početka ožujka. No postoje namirnice koje pomažu za bolji san, ali i kod gubljenja kilograma, prenosi The Sun.

Orašasti plodovi

Hrana koja pomaže smirivanju i opuštanju tijela i ne remeti rad crijeva odlična je za ljude koji se bore sa spavanjem, rekao je Karl Kristian, stručnjak za nutricionizam.

- Orašasti plodovi, poput oraha i badema, izvor su melatonina, hormona koji pomaže regulirati san - objašnjava. Unatoč činjenici da su orasi bogati masnoćom i kalorijama, istraživanja pokazuju da nisu povezana s debljanjem. Jedno je istraživanje pokazalo da ljudi koji jedu dvije ili više porcija orašastih plodova tjedno imaju 31 posto veću vjerojatnost da će zadržati težinu od onih koji uopće ne konzumiraju orah. 

Biljni čaj

Mnogi su navikli na čašu vina prije spavanja, ali Karl kaže da je najbolji način da se dobro naspavamo popiti biljni čaj.

- Čaj od kamilice sadrži antioksidante koji pomažu u ublažavanju stresa i anksioznosti smanjujući upalu i umirujući mišiće. Zbog toga se često preporučuje onima koji se bore s nesanicom - tvrdi. Karl je dodao da su zeleni čaj, đumbir i kava odlična pića koja mogu pomoći metabolizmu, a samim tim mogu održati zdravu težinu.

- Jabučni ocat upotrebljava se kao pomoć pri upravljanju težinom i probavi te regulira šećera u krvi te izaziva osjećaj sitosti - rekao je.

Mahunarke

Mediteranska prehrana dobra je za zdravlje, ali mogla bi i pomoći da zaspite, rekao je dr. Michael Mosely.

- Tradicionalna mediteranska prehrana sadržava ribu, povrće, mahunarke, maslinovo ulje, što sve pomaže poboljšati raspoloženje i regulirati težinu. Mahunarke će pomoći da prestanete žudjeti za slatkim grickalicama.

- Trebate prestati jesti barem tri sata prije spavanja, to nam pomaže da snizimo tjelesnu temperaturu. Kako tonemo u san, naša tjelesna temperatura počinje padati, što je normalno. Ako ste prije spavanja jeli grickalice, tijelo će ih početi probavljati usred noći, što će povećati aktivnost crijeva i time povisiti tjelesnu temperaturu. Također, prije spavanja ne biste trebali konzumirati vruću čokoladu ili čašu mlijeka - tvrdi Mosley.

Riba

Riba je odličan je izvor vitamina D, bjelančevina, pojedinih B vitamina i selena. Također je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje imaju cijeli niz blagodati. Glavna prednost ribe je što je dokazano da smanjuje rizik od srčanih udara, moždanih udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Nutricionistica Lisa Borg kaže da bi trebalo konzumirati tri komada ribe na dan kako biste mršavjeli.

 - Ako se netko probudi osjećajući se stvarno umorno nakon spavanja, to sugerira da postoji hormonalna neravnoteža. Uvedite prehranu za uravnoteženje razine glukoze u krvi i vježbajte najmanje 30 minuta svaki dan - kaže ona.

Trešnje 

- Trešnje su prirodno bogate melatoninom, hormonom koji pomaže regulirati san. Pomoći će da brzo i lako zaspite - tvrdi nutricionistica. 

Korinsik TikToka otkrio kako napraviti popularan Big Mac umak:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije