Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi je stigao!

Trećeg četvrtka u studenom posvuda u vinskom svijetu toči se beaujolais

božole
Foto: Arhiva VL
1/4
17.11.2016.
u 21:00

Mlado, planetarno popularno crveno francusko vino poteklo je i u Zagrebu: izvrsne je boje i mirisa, bogatih aroma, elegantno, pitko

Beaujolais Nouveau est arrivé! Stigao je mladi božole! Usklik je to koji ovog četvrtka odjekuje čitavim vinskim svijetom.

Tradicionalno, trećeg četvrtka u studenom širom svijeta (osim u onim zemljama gdje je i vino na crnoj listi ljudskih sloboda) počinje se prvi puta iz ovogodišnje berbe točiti ovo mlado, crveno francusko vino. Organiziraju se i posebne svečanosti, festivali, u Francuskoj se svetkovine protegnu na čitav vikend…

I u nas je taj veseli običaj zaživio već godinama, a vinotekari i vinski trgovci trude se da svojim kupcima i gostima ponude već od jutra prve kapljice ovog vina koje ime duguje pokrajini u kojoj je rođeno. Beaujolais naravno nije sorta; potječe od gammaya, a rade ga u raznim varijantama i izvedbama, od brzo potrošnog vina pa do ozbiljnih uradaka koji će uspješno dozrijevati godinama.

Ovog četvrtka tradicionalno je i Boris Ivančić, veteran hrvatskog vinotekarstva police svojih dviju vinoteka (Vivat fina vina - Winelovers) u Martićevoj i Folnegovićevoj ispunio mladim božoleom. Riječ je o Beaujolaisu Noveau Villages Chateau des Maladrets koji su, zadovoljni, imali i lani. Izvrsne je boje i mirisa, bogatih aroma crvenog cvijeća, elegantan, pitak, lagan. Dakako, od ovog četvrtka nadalje i kod nas svi ljubitelji mogu uživati u tom mladom vinu.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije