Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva suprotna mišljenja

Treba li tinejdžerima dopustiti da ponekad i prekrše mjere uvedene zbog pandemije?

Shuttershock
16.11.2020.
u 07:00

'Kao i cijela njezina generacija moja je kćerka već podnijela velike gubitke. Maturalac, otkazan. Koncerti za koje je štedjela, festivali kojima se veselila, zabave i praznici, sve je otkazano'

Od kad je počela kriza zbog pandemije koronavirusa i uvođenje mjera distanciranja i preporuka da se što više bude kod kuće, mnogi se pitaju kako to izdržavaju oni kojima je manje više zabranjeno sve što im je sada bitno - tinejdžeri. Svoja su potpuno oprečna razmišljanja na tu temu za Femail iznijele dvije uspješne žene, britanska novinarka i autorica knjiga za djecu i mlade Tanith Carey i norveško-škotska novinarka i voditeljica Mariella Frostrup.

Carey, inače mama 15-godišnjakinje i Frostrup, mama dvoje tinejdžera, odgovorile su na isto pitanje: 'Treba li tinejdžerima ponekad dopustiti da prekrše koju od mjera zaštite od koronavirusa?'. Dok Carey smatra da su tinejdžeri već podnijeli dovoljnu žrtvu i odrekli se svega u čemu su sad trebali uživati, Frostrup smatra kako je ključno da upravo oni sada nauče da u društvu svatko ima svoju ulogu - i da poštivanje pravila isto znači slobodu. 

Evo što kažu:

Tanith Carey: 'Nemojmo demonizirati djecu.  Već su se previše toga odrekli'

"Zamislite da ste sada u dobi od 14 do 18 godina - kao član Z generacije suočeni ste s naporima spašavanja planeta od onečišćenja zbog desetljeća zagađivanja  A ako to nije dovoljno, zbog korone vam nisu dopušteni ni oni uobičajeni obredi koji vam pomažu oblikovati se u neovisnu, emocionalno zrelu i zdravu odraslu osobu."

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

"Dakle, bih li nakon osam mjeseci zabrana pokušala svoju 15-godišnju kćer Clio zaustaviti da se u parku nađe s grupom prijatelja jer krši propise? Ne bih. Ne bih bila sretna naravno, između ostalog i zato što bih možda morala za nju platiti kaznu, ali bih razumjela njene razloge."

"Kao i cijela njezina generacija moja je kćerka već podnijela velike gubitke. Trebala je nedavno biti na maturalcu gdje bi pred prijateljima nastupila s orkestrom mladih National Youth Orchestra. To je otkazano. Koncerti za koje je štedjela, festivali kojima se mjesecima veselila, zabave i praznici sve je otkazano,, a nije se požalila niti jednom. Zbog toga znam da puno roditelja sad zatvara oči pred svojim tinejdžerima koji imaju partnere pa se s njima nađu kad idu van. Da je Clio to radila, ne bih je krivila."

"Sigurno bih razmišljala drugačije da netko u mom kućanstvu spada među najranjiviju populaciju ali mi smo doma svi već preboljeli Covid-19, pa je malo vjerojatno da će i Clio biti zarazna - a baku i djeda viđa samo preko FaceTimea od početka pandemije."

Foto: Shuttershock

"Jedna je prijateljica prošli vikend pustila svoju kćer da pozove tri prijateljice kod nje na na spavanje, tvrdeći da je njezino mentalno zdravlje važnije od minimalnog rizika."

"Potreba tinejdžera da vide svoje prijatelje i dečka ili djevojku nije sebična. To je vitalni dio njihovog razvoja, kao i težnja da se odvoje od roditelja i pronađu svoje 'pleme' vršnjaka."

"Tijekom posljednjih osam mjeseci tražili smo od mladih i da se suprotstave prirodi i ne slijede svoj biološki imperativ da 'odlete iz gnijezda'. Nije ni čudo što odustaju od života prije nego što je uopće počeo. Pozivi na linije za prevenciju samoubojstava mladih porasli su, a podaci NHS-a pokazuju porast broja mladih ljudi koji pate od anksioznosti i depresije za 50 posto."

Sretne vijesti iz njemačke bolnice: Žena u dobi 106 godina uspješno se oporavila od korone

1/3

Ovotjedne vijesti o cjepivima mogu značiti da se svemu tome nazire kraj. Do tada, nemojmo demonizirati naše tinejdžere koji su se već toliko toka odrekli. Naš neprijatelj je virus, a ne oni.

Mariella Frostrup: 'I oni moraju shvatiti svoju ulogu u društvu'

Foto: Shuttershock

"Znamo da postoje stvarne žrtve ovog virusa: oni koji su umrli i oni koji su izgubili sredstva za život i domove; koji su skoro preko noći postali sirotinja.Nedavno sam intervjuirala jednog inženjera u svojoj radijskoj emisiji čija se obitelj sada hrani u banci hrane. On smatra da oni koji zazivaju i određuju lockdown smatraju kako on i njegova obitelj nisu važni."

"Od vitalne je važnosti da naši tinejdžeri to razumiju i shvate da svi imamo svoje ulogu, čak i ako to samo znači da ne izađemo van i ne ugostimo prijatelje. Kao majka dvoje tinejdžera vjerujem da nam je svima dužnost pomoći našoj djeci da razviju moralni kompas  Lako je upirati prstom u Vlade i nabrajati brojne nedostatke u tretiranju ove pandemije. No, manje više svi u Europi imamo sreće da ne živimo u diktaturi gdje vas na ulici uhite zbog nenošenja maske. A s vlašću nad vlastitim sudbinama dolazi i odgovornost."

"Tumačenje pravila koristeći zdrav razum je luksuz. Tužno je što naša djeca ovog Božića ne mogu imati razne zabave ali još je tužnije što vani ima djece koja su gladna, zabrinuta i koja stvarno pate pandemije. Nisam za savršeno ponašanje ali ne želim biti ni 'Covid Mum' koja dopušta svojoj djeci da krše pravila. A pogledajte i svijetlu stranu: za žene, posebno za majke, blagdanska sezona s ograničenim druženjem mogla bi predstavljati veliko olakšanje - manje stresa, manje kuhanja, manje darova koje treba zamotati. Moramo početi gledati i prednosti, a ne samo nedostatke. To je čaša napola puna prošeka, a ne napola prazna boca čaša šampanjca."

Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5: Pogledajte kako izgledaju Astro's Playroom i Spider-Man: Miles Morales

Kako izgledaju nove igrice za PlayStation 5

Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5: Pogledajte kako izgledaju Astro's Playroom i Spider-Man: Miles Morales.

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 11. studenoga 2020.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije