Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristan savjet

Treba li stvarno čistiti kožu lica dvaput dnevno svaki dan? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock
16.11.2021.
u 07:00

Svake minute u danu, bilo da ste našminkani ili ne, odbacujete 30.000 do 40.000 mrtvih stanica kože s površine kože.

Ako vam je kao i mnogim ženama i djevojkama nezamislivo uopće izaći bez make up-a, vjerojatno vam se nekad dogodilo da s puderom i maskarom na licu umorni legnete. Pa, je li zaista nužno dvaput dnevno čistiti, tonizirati i hidratizirati kožu ili se to ponekad može i preskočiti?

Dermatolozi jednoglasno kažu - da, nužno je. 

Postoji razlog zašto nam je koža toliko suha po zimi i nema veze s hladnoćom

1/7

 

- Svake minute u danu, bilo da ste našminkani ili ne, odbacujete 30.000 do 40.000 mrtvih stanica kože s površine kože' - objasnila je stručnjakinja za masažu kože Dimple Amani.

Ona kaže kako je čišćenje kože lica bitno za razgradnju ulja i sebuma koji se prirodno nakupljaju na našoj koži i mogu začepiti pore i uzrokovati akne i prištiće..

Budući da na tržištu danas postoje na tisuće različitih seruma, tonika, kiselina, retinola, krema, ulja i pilinga, stručnjaci se slažu da bismo trebali za svoju kožu odabrati najbolje i koristiti ih dosljedno.

Foto: Shuttershock

Pronađite rutinu koja vam odgovara

- Dobra je rutina čišćenja ključ lijepe kože - kaže za Metro stručnjakinja za njegu kože iz online beauty trgovine Look Fantastic Yuliya Medvedenko i dodaje da ćete, ako ste u tome redoviti, stvarno brzo i vidjeti poboljšanje stanja svoje kože.

Koža se, ističe, navikne na proizvode koje stavljate, pa ih je dobro stavljati svaki dan i držati se njih što duže, te si zadati neku redovitu rutinu koja se uklapa u vaš stil života i obaveze, bez obzira koliko 'koraka' podrazumijeva.

Onima koji žele održavati minimalnu rutinu, Medvedenko savjetuje da ujutro očiste lice i nanesu SPF, pa navečer opet očiste i nanesu retinol.

Onima koji make up ne nose svakodnevno ili su neko vrijeme kod kuće i uopće se ne šminkaju, stručnjakinje poručuju da je svejedno lice potrebno očistiti, ali i nanijeti SPF zbog izloženosti plavom svjetlu.

- Pore ne začepljuje samo make up; na raznim površinama u našem domu postoje bakterije koje se lako mogu prenijeti na lice, posebno u prostorijama koje neko vrijeme nisu prozračivane, a posebno se nakupljaju uz grijanje ili klima-uređaje koji također mogu negativno utjecati na zdravlje kože - rekla je Amani.

- Na koži se skupljaju i slobodni radikali iz atmosfere koji mogu začepiti pore i mogu biti kancerogeni - upozorila je Amani koja kaže i da je ako se ne šminkate veća vjerojatnost da će koža sve upijati, pa joj treba rutina čišćenja.

- Spavanje s make upom najveći je grijeh za kožu i treba ga pod svaku cijenu izbjegavati - slažu se stručnjaci. 

Znate li kada treba baciti proizvode za šminkanje?

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije