Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISERI LIJEPE NAŠE

Tražite inspiraciju za odmor? Izdvojili smo top destinacije u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Ljetni godišnji odmor
Foto: Shutterstock
1/9
31.07.2023.
u 11:48

Još uvijek nije kasno da isplanirate ljetni odmor iz snova – na najvećem hrvatskom digitalnome oglasniku rezervirajte smještaj jedinica s opcijom instant bookinga i uživajte

Hrvatska je etablirana, dobro poznata i poželjna turistička destinacija, prvenstveno zahvaljujući prirodnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini te blagoj mediteranskoj i umjereno toploj klimi, koja dopušta boravak na otvorenome tijekom cijele godine. Potvrđuju to i podaci Hrvatske turističke zajednice prema kojima je Lijepu Našu prošle godine posjetilo gotovo 19 milijuna turista.

Nema sumnje da imamo mnogo toga za ponuditi, no za koji dio se odlučiti – koje gradove, nacionalne parkove, otoke, atrakcije i znamenitosti posjetiti? Donosimo selekciju top 8 destinacija u Hrvatskoj koje biste trebali posjetiti već ovo ljeto, a za koje rezervaciju smještaja možete napraviti brzo i jednostavno kroz opciju instant bookinga u sklopu Njuškalo Turizam platforme. Kojom god rutom odlučite putovati, dobar provod je zajamčen, a destinacije koje smo okrunili titulom „top“ zaslužile su je kao glavne i odgovorne za privlačenje rekordnih broja turista koji se Hrvatskoj, jednom kad je posjete, uvijek iznova vraćaju.

Park prirode Papuk – otkrivena tajna Slavonije

U srcu Slavonije nalazi se idealno mjesto za bijeg od ljetne gužve, krcatih plaža i nepodnošljivih vrućina - Park prirode Papuk, nazvan po 953 metra visokoj planini na kojoj je smješten. Prvi geopark u Hrvatskoj izdvaja se biološkom i geološkom raznolikošću te iznimno vrijednom kulturno-povijesnom baštinom.

Slap Skakavac u Parku prirode Papuk
Foto: Shutterstock

Na ovoj jedinstvenoj lokaciji prašumskog ugođaja, priroda je ta koja najviše oduzima dah, od potoka i jezera, preko špilja i slapova, do višestoljetnih stabala i geološkog spomenika prirode Rupnica, gdje će vas očarati vulkanske stijene nalik na stupove. Na području Papuka nalazi se i sedam srednjovjekovnih gradova, penjalište za ljubitelje adrenalina, više od 100 kilometara uređenih biciklističkih staza te paragliding uzletište, a ugodnih dvadesetak i nešto sitno stupnjeva bit će idealno za sve one u potrazi za osvježenjem.

Rovinj - okupljalište umjetnika iz cijeloga svijeta

Kao jedan od najfotogeničnijih i najromantičnijih gradova na Mediteranu, Rovinj je danas omiljeno turističko odredište. Većina onih koji su ga posjetili, vjerno mu se vraćaju iz godine u godinu, što ne iznenađuje s obzirom na ljubaznost lokalnog stanovništva, spoj tradicije malog ribarskog mjesta i modernih turističkih trendova, bogatu gastro-enološku ponudu te visoki standard usluge. Prepustite se čaroliji njegovih 22 otoka i otočića, ugodnoj mediteranskoj klimi, pažljivo osmišljenim zelenim površinama, čistim i uređenim ulicama te brojnim manifestacijama. Ako ste ljubitelji umjetnosti, prepustite se užitku uz brojne galerije rasute po čitavom gradu i ne propustite posjetit Grisiju, najpoznatiju umjetnčku izložbu pod vedrim nebom na čitavom Jadranu, koja se organizira druge nedjelje u kolovozu.

Rovinj
Foto: Shutterstock

Nacionalni park Plitvička jezera – prirodni fenomen u srcu Hrvatske

Sa svojih 16 smaragdnih jezera, spektakularnim vodopadima i neograničenim zelenilom, Nacionalni park Plitvička jezera nije samo jedan od bisera Hrvatske, već i čitave regije. Osim što je najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj, ovaj prirodni fenomen poznat je i izvan naših granica te je upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Krase ga impozantna jezera nastala iz reljefa, koji i dalje kontinuirano mijenja svoj oblik, a samim time i izgled Parka, zbog čega mu se mnogi svake godine iznova vraćaju. Naseljen je raznim životinjama i s više od 160 vrsta ptica, a njegova najveća atrakcija su slapovi od kojih je najpoznatiji Veliki slap, visine 78 metara, što ga čini najvišim slapom u Hrvatskoj.

Plitvice
Foto: Shutterstock

Dalmatinski otok koji je zaludio strance - Vir

Kao jedan od najposjećenijih otoka na Jadranu izdvaja se Vir, čemu uvelike doprinosi i njegova pristupačnost zbog povezanosti s kopnom virskim mostom. Izdvaja se mnogobrojnim plažama i uvalama, ugodnom klimom te atraktivnim makro lokacijama poput virskog svjetionika i Kašteline, venecijanske tvrđave iz 16. stoljeća. Posebno je zanimljiv njegov povijesti razvoj budući da je Vir do 20. stoljeća bio rijetko naseljen, no 1908. godine počinje njegov ubrzani razvoj kada je je 89 virskih obitelji napravilo povijesni otkup otoka od veleposjedničke obitelji Bakmaz. U čast toj činjenici na Viru se svake godine na datum otkupa otoka, 13. kolovoza, slavi tradicionalna Virska noć, najvažnija kulturno-zabavna manifestacija koja okuplja preko 20.000 turista, posjetitelja i prijatelja otoka iz cijelog svijeta.

Vir
Foto: Shutterstock

Vodice - savršen spoj starog grada i uzbudljivog noćnog života

Još jedan od gradova koji se svrstao na ljestvicu najpoželjnijih u Hrvatskoj svakako su Vodice, a kao domaćin mnogim zanimljivim festivalima, sajmovima i manifestacijama jednako su privlačne domaćim i stranim turistima. Osim što se radi o području bogatom kulturnom baštinom uz nekoliko vrijednih arheoloških nalazišta, također nudi raznolike mogućnosti za individualne sportske aktivnosti i rekreaciju te svjetski poznate plesne klubove. Ako Vodice planirate posjetiti u kolovozu, ne propustite poznatu Vodičku feštu, jednu od glavnih atrakcija za sve generacije turista.

Vodice
Foto: Shutterstock

Jadranski biser Primošten

Slikoviti gradić Primošten ističe se predivnim poluotokom jedinstvenog oblika i atraktivnim položajem u središnjoj Dalmaciji. Povijesni i bajkoviti stari grad sa svojim divnim uskim uličicama smješten je na poluotoku i mostom je odvojen od modernog turističkog centra grada. Ova brzorastuća destinacija idealna je za posjetitelje koji traže mirno mjesto za odmor u kojem će ujedno lako pronaći zanimljive turističke sadržaje. Uz povijesne znamenitosti i preko 20 kilometara prekrasnih šljunčanih plaža okruženih kristalno čistim morem, osvojit će vas bajkovita okolica ukrašena svjetski poznatim vinogradima. U neposrednoj blizini naići ćete na atraktivna odredišta za jednodnevne izlete, stoga ovaj odmor ujedno iskoristite da istražite i upoznate regiju oko Primoštena.

Primošten
Foto: Shutterstock

Nacionalni park Mljet – jedan od najljepših jadranskih dragulja

Mediteranska energija koju trebate osjetiti karakteristična je za Nacionalni park Mljet, koji predstavlja očaravajuću zelenu oazu prošaranu jezerima. Da biste najbolje doživjeli ovo remek-djelo prirode, u kojem se grane borova spuštaju sve do površine jezera, odaberite vrijeme kada se priroda budi ili kada sunce zalazi na horizontu. Svim ljubiteljima aktivnog života ovdje će biti kao u raju – istražite jezera kajacima i pritom obavezno posjetite otočić Svete Marije s drevnim benediktinskim samostanom ili pak obiđite jezera na biciklima uz čak 11 kilometara uređene staze. Ovdje ćete imati i jedinstvenu priliku okupati se u prirodnom jacuzziju koji se stvara zbog izmjene plime i oseke ispod Malog mosta, gdje se Veliko jezero spaja s Malim, i u mjestu Soline, gdje se Veliko jezero stapa s otvorenim morem.

Mljet
Foto: Shutterstock

Dubrovnik – najposjećeniji turistički i filmski grad Hrvatske

Kao ponosni predstavnik lepeze hrvatskih ljepota u svijetu, grad Dubrovnik je nezaobilazna lokacija za domaće i strane turiste, kao i omiljeno odredište za snimanje popularnih filmova i serija, među kojima je posljednjih godina najpoznatija „Game of Thrones“. Ovdje će vas dočekati paleta najglamuroznijih doživljaja – od spektakularne dobrodošlice na gradskim vratima, preko šetnje moćnim dubrovačkim zidinama koje, zajedno sa 5-stoljetnim kulama, ponosno čuvaju ovaj grad, do kamenih ulica isprepletenih sa Stradunom, kao njihovim glavnim predstavnikom, te prestižnih restorana i najboljih svjetskih noćnih klubova. Podno južnih zidina uživajte u osvježavajućem piću uz jedinstven pogled prema otvorenom moru i Lokrumu, zelenoj otočnoj riznici pod zaštitom UNESCO-a koja je utjelovljenje oaze mira s najpoželjnijim plažama, a žičarom se obavezno popnite na Srđ, planinu iznad Dubrovnika.

Dubrovnik
Foto: Shutterstock

Koje god lokacije odabrali za ovogodišnju ljetnu avanturu, Hrvatska će vas nesumnjivo očarati kao jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u Europi i svijetu. Stoga, izaberite svoje favorite i pronjuškajte opcije smještaja na Njuškalo Turizam platformi, prvoj destinaciji za pronalazak idealnog smještaja za godišnji odmor ili vikend izlet u Hrvatskoj.

Sadržaj donosimo u suradnji s Njuškalom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije