Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mačji kašalj?

Sve što ste mislili o pranju rublja pogrešno je! 5 grešaka koje radimo

Pranje rublja, rublje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
24.02.2014.
u 11:30

Njegovo donje rublje obojeno u ružičasto, njezina svilena košulja uništena...

Pranje rublja izgleda kao mačji kašalj. Ubaciš ga u perilicu, staviš malo deterdženta i stisneš gumbić.

No, takav pristup pranju rublja često može dovesti do neželjenih situacija. Njegovo donje rublje obojeno u ružičasto, uništena njezina svilena košulja... Priznajte, koliko puta ste iz perilice izvukli – katastrofu. Pa nije ni čudo jer je sve što smo dosad znali o pranju rublja, čini se, bilo pogrešno.

O zabludama u svojoj knjizi govori knjiga "My Boyfriend Barfed In My Handbag... And Other Things You Can't Ask Martha" autorice Jolie Kerr. Evo što sve može poći krivo!

1. PREVIŠE DETERDŽENTA

Na uputama proizvođača obično piše da treba napuniti čep deterdženta. Kerr savjetuje da je dovoljno uliti trećinu čepa ili pola. The Wall Street Journal još je 2010. godine pisao o takozvanoj epidemiji prekomjernog korištenja sredstva za pranje rublja pri čemu se u perilici stvara prevelika količina pjene. Pjena dolazi na vrh i sa sobom povlači nečistoće pri čemu ne dolazi odmah do ispiranja. Riječ je o balonu prljavštine zbog kojeg odjeća nikad neće biti zapravo čista ako smo ulili previše sredstva za pranje rublja.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

2. DETERDŽENT SE NE RAZGRAĐUJE

Pri kupnji praška za rublje ili tekućeg sredstva treba paziti može li se razgraditi u hladnoj vodi. Neka sredstva namijenjena su upravo za pranje u hladnoj vodi, dok druga nisu. Ako smanjite temperaturu na perilici, pripazite da je sredstvo koje ste upotrijebili razgradivo u hladnoj vodi.

3. KRIVO STE NAPUNILI BUBANJ

Jeste li znali da postoji pravi red kojim se prljava odjeća ubacuje u perilicu? Najprljavije komade ubacite posljednje!

4. NE ODVAJATE ODJEĆU

Tamno s tamnim, svijetlo sa svijetlim, to (vjerojatno) već svi znaju. No, treba pripaziti i na materijale. Rastezljive tajice perite samo sa sličnim rastezljivim tkaninama, ali ne i s "mucastom" trenirkom jer će se "mucice" iz trenirke zalijepiti za tajice. Ručnike perite posebno ako želite da vam odjeća iz perilice izađe bez mucica.

5. PRETJERUJETE S OMEKŠIVAČEM

Omekšivači rublju daju prekrasan miris kojem je teško odoljeti, no na odjeći i ostalim perivim predmetima ostavljaju poseban sloj. To je posebno problematično kod ručnika jer sloj koji ostavlja omekšivač umanjuje moć upijanja ručnika. Ako se već ne želite odreći omekšivača, smanjite količinu. Umjesto cijelog čepa, ulijte pola.

>>'Čudotvorna' soda bikarbona čisti, liječi... Evo 20 savjeta kako je koristiti

>>Žene bez perilice rublja ne bi bile ravnopravne muškarcima?

Foto: pixabay

Komentara 7

Avatar noemy-no
noemy-no
21:28 24.02.2014.

Svaka prava domacica to sve vec zna odavno, Pa to sve je i logicno, bez da te itko uci, imas oko, glavu, vidis, probas sto puta, ne mozes da ne uocis.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
17:13 24.02.2014.

Jeste li znali da postoji pravi red kojim se prljava odjeća ubacuje u perilicu? Najprljavije komade ubacite posljednje! a znaju li novinari u večernjaku da se bubanj vešmašine vrti??? i da se stvari nakon 20 sekundi totalno ispremješaju?

SK
sladja_kava
12:44 24.02.2014.

bez posleni i jarad krste hehe treba ona doci na savjet mojoj babi kako se pere sa prakljacom i pravljenim sapunom na rijeci-potoku pere a deterdzenti i sva ta kemiska sr.... trebamo pod hitno izbaciti i sve te ludjacke filozofijee raznih bolesnika !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije