Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Da se ne razviju bakterije

Nutricionistkinja objašnjava: Ovo su jedini sigurni načini za grijanje riže - na pari, u tavi i u mikrovalnoj

Shutterstock
11.03.2021.
u 13:30

Prema preporukama USDA, skuhana riža u hladnjaku može biti maksimalno tri do četiri dana, a u zamrzivaču tri do četiri mjeseca

Nutricionistkinja Betty Gold kaže kako često online naiđe na savjete o podgrijavanju riže, iako riža ne pripada namirnicama koje bi se trebale ponovno grijati.

– Podgrijana riža, ako se na pogrešan način podgrijava, može razviti bakteriju Bacillus cereus koja prouzročuje trovanje hranom – kaže ona, no napominje da postoje načini na koje rižu možete ugrijati, a da ostane sigurna za jelo.

Najvažnije ju je, objasnila je, odmah nakon kuhanja dobro ohladiti, jer se bakterije neće imati prilike razviti ako riža ne stoji predugo topla. 

– Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, rižu ohladite tako da je podijelite u plitke posude za hranu s poklopcem – savjetuje i napominje da nikako rižu ni drugu hranu ne ostavljate vruću dulje od sat vremena.

Hrana koja je štetna, a mislili smo drukčije

1/4

Osim toga, savjetuje, skuhanu rižu uvijek čuvajte u hladnjaku, na temperaturi od 4°C stupnja ili nižoj, a ako ste je dulje od sva sata ostavili vani, bacite je.

Foto: Shuttershock

Koliko dugo možemo čuvati skuhanu rižu? 

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), skuhana riža u hladnjaku može biti maksimalno tri do četiri dana.
a u zamrzivaču tri do četiri mjeseca.

Kako sigurno ugrijati ostatke riže?

Grijanje ostataka skuhane riže u mikrovalnoj pećnici:

Skinite poklopac s posude s rižom. Na svaku šalicu riže dodajte 1 do 2 žlice vode. Poklopac lagano vratite da se riža ponovo napari. Grijte u mikrovalnoj 3 do 4 minute.
Poslužite odmah.

Grijanje ostataka skuhane riže na pari:

Rižu iz posude prebacite u lonac u koji ste stavili 1 do 2 žlice maslaca ili ulja.
Dodajte 1 do 2 žlice vode na svaku šalicu riže i ostavite da lagano kuha. Držite poklopac na loncu.
Povremeno promiješajte. Nakon što voda proključa, riža je ugrijana. Poslužite odmah dok je vruća.

Prženje ostataka skuhane riže na tavi ili u woku:

Prebacite rižu u wok ili u tavu s uljem i stalno miješajte na umjerenoj vatri. Vilicom 'razbijte' sve nakupine i pripazite da je svu ravnomjerno ugrijete. Poslužite odmah vruće.

Foto: Shuttershock

Kako podgrijati smrznute ostatke riže?

Ako ste je nakon kuhanja zamrznuli, jednostavno uklonite poklopac posude i poškropite je s 1 do 2 žlice vode po šalici riže. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ručnikom i stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu 1 do 3 minute (ovisno o veličini porcije). Izvadite i lagano pritisnite vilicom pa vratite u mikrovalnu.

Ostavite da odstoji dvije minute da se ponovno napuhne prije posluživanja, savjetuje nutricionistkinja za Real Simple.

Muškarac promovira vježbe za jaču vilicu, liječnici se ne slažu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije