Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kavica na poslu

Svaka peta šalica u uredskim kuhinjama sadrži bakterije iz fekalija!

Kava
Foto: Getty Images
1/2
29.03.2019.
u 09:30

I da stvar bude gora, ako mislite da uredskom kuhinjskom spužvicom možete oprati šalice – nemojte! U tom slučaju bakterije iz fekalija nalaze se u 100 posto šalica...

Volite popiti svoju drugu jutarnju kavu s kolegama na poslu? To može pomoći širenju timskog rada i boljih odnosa među kolegama, no svakako može narušiti zdravlje.

Istraživanje na Sveučilištu Arizona u SAD-u pokazalo je da 20% šalica u uredu ima koliformne bakterije, kojih ima fekalijama, a prljave kuhinjske spužve i krpe "pomažu" pri njihovu širenju.

Koliko ste puta samo uzeli šalicu iz ormara i u nju ulili čaj ili kavu? Sada ćete vjerojatno od kuće nositi svoje spužve i sami prati svoje šalice jer je istraživanje pokazalo da svaka šalica nakon pranja spužvom iz uredske kuhinje sadrži koliformne bakterije. 

"Koliformne bakterije bile su na 20 posto šalica prije pranja i na 100 posto šalica poslije pranja uredskom kuhinjskom spužvom, nakon čega je na 20 posto šalica pronađena i E. coli", stoji u zaključcima istraživanja.

Foto: Getty Images
Foto: Getty images

Ako ste pomislili da je vaša najveća briga ta što ste zaboravili jeste li u kavu stavili jednu ili dvije žlice šećera, imajte na umu da je mnogo opasnije koristiti se šalicama na kojima su pronađene koliformne bakterije. 

Kako biste spriječili eventualnu infekciju spomenutim bakterijama, slijedite higijenske savjete liječnice Lise Ackerley koja je za Ladbible pojasnila kako biste trebali od kuće nositi svoju šalicu i bocu s vodom. Ne ostavljajte svoju šalicu preko noći na radnom mjestu i svakako je prije uporabe operite čistom spužvom i deterdžentom. Nemojte koristiti šalice drugih kolega i prije jela ruke i radnu površinu na koju ćete odlagati namirnice očistite sredstvom za dezinfekciju. 

Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje

Komentara 2

ZO
zoranos
09:46 29.03.2019.

I jel se zato tko razbolio? Nije!

RA
raikonen
16:11 29.03.2019.

mi svaku petu ne koristimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije