Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podjsetnik

Sunčeve zrake jednako opasno sjaje kod kuće kao i na ljetovanju

sunce
Goran Stanzl/Večernji list
02.07.2010.
u 18:00

Ako se ne zaštitite pravilno, upozoravaju stručnjaci, vidljive i nevidljive ozljede na izgorjeloj koži potrajat će mnogo duže željena tamna boja.

Sunce može biti veliki neprijatelj zdravoj koži pa liječnici ovih sunčanih dana - i uoči odlaska na ljetovanje mnogih građana - podsjećaju koliko je važno pravilno se zaštititi. Svima onima kojima je odbojno već samo trackanje i razmazivanje sluzavih kremica savjetuju da posegnu za novom generacijom sprejeva, koji se lakše i jednoličnije nanose. Onima kojima nije presudna boja tena, odnosno ne žele pretjerano pocrniti, poručuju da biraju sredstva s visokim zaštitnim faktorima. Upozoravaju i da se ne treba previše oslanjati na vodootporna sredstva jer da ni ona u pravilu ne daju sigurnu dugotrajnu zaštitu.

Isto tako, liječnici podsjećaju da zaštita od sunca nije rezervirana samo za plažu. Džepno pakiranje kreme poželjno je imati sa sobom i u gradu, na poslovnom putovanju i slično. Neke od najtežih opeklina zadobili su, pišu britanski liječnici, upravo liječnici koji su za vrijeme jedne konferencije stanku za ručak otišli iskoristiti u bazen.

Tko želi taman i osunčan ten ten mora ga stjecati polako i postupno, izlažući se suncu prvo s visokim zaštitnim faktorom, a potom s manjima. Ako se ne nanese adekvatna zaštita, upozoravaju stručnjaci, vidljive i nevidljive ozljede na izgorjeloj koži potrajat će mnogo duže nego željena tamna boja.

Poželjna je i dobra zaštita i običan šešir.

Izravno sunce svejedno valja izbjegavati, posebice tijekom najtoplijeg dijela dana. U tim je satima na suncu lako izgorjeti čak i kroz oblake pa i od odbijenih UV-zraka od snijega ili mora a pogotovo ako puše povjetarac zbog kojeg se ne osjeća snaga sunčevih zraka. I, da ne bi bilo zablude, sunce nije ništa opasnije na moru nego kod kuće.

Ključne riječi

Komentara 2

QW
qwas33333
23:44 02.07.2010.

sunce nije opasno. baš naprotiv. istražujte izvan ovakvih glupavih copy-paste portala. naravno da imaš šansu dobit rak kad ti veći dio kože nije dobio niti zraku sunca 10 mjeseci u godini i onda se se sfuriš na +35 i još se namažeš kremom punom kemikalija.

TU
Tupislav
21:23 02.07.2010.

\"\"sunce nije ništa opasnije na moru nego kod kuće.\"\" -- A šta ako je kod kuće 25 a na moru 40, dali je i onda jednako opasno \'|•?•|\'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije