Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svejedno u koje doba dana jedete

Studija opovrgla popularnu teoriju: Izbjegavanje hrane navečer uopće ne pomaže mršavljenju

Pixabay
20.09.2022.
u 11:30

Postoji samo jedna korist od obilnog doručka i nejedenja naveče; manja vjerojatnost da ćemo tijekom dana zbog gladi posezati za raznim grickalicama koje najviše debljaju.

Danas je na internetu dostupna nepregledna gomila različitih savjeta za mršavljenje i nikako ne treba slijediti neprovjerene planove prehrane u koje se često kunu ljudi na društvenim mrežama. Uz sve te dostupne preporuke, nekoliko se njih uvijek iznova ponavlja pa ih manje više svi uzimamo zdravo za gotovo; a jedna od takvih je i teorija da, ako želimo spriječiti gomilanje kilograma, trebamo jesti više preko dana, a izbjegavati hranu navečer.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Ipak, jedna je nedavna studija opovrgla tu popularnu teoriju i otkrila da nam vrijeme obroka neće pomoći u održavanju tjelesne težine ili gubitku kilograma...

Ona kaže da vrijeme kada jedemo zapravo uopće na to ne utječe, te da metabolizam navečer sagori jednaki broj kalorija kao i ujutro.

Ipak, studija je istaknula jednu korist od jutarnjih obroka koja se može povezati s težinom; pa tvrdi da je dobro najesti se odmah ujutro jer je nakon toga manja vjerojatnost da ćemo zbog gladi posezati za raznim grickalicama...

U sklopu ovog istraživanja provedenog na Sveučilištu Aberdeen, SAD, tijekom četiri tjedna praćena je prehrana.16 muškaraca i 14 žena, a istraživači su promatrali je li na njihovu težinu utjecalo u koje su doba dana unijeli najviše kalorija.

Svaki je sudionik dobio isti zdravi meni, no pola ih je većinu kalorija morala pojesti ujutro, a druga polovica za vrijeme večere.

Nakon dva tjedna grupe su se zamijenile, pa je prva najviše jela navečer, a druga ujutro; a rezultati su pokazali da doba dana konzumiranja hrane nije imalo nikakav utjecaj na gubitak kilograma.

Naime, svi su sudionici svaki tjedan gubili jednako, što znači da su ujutro i navečer trošili istu količinu energije.

- Ipak, sudionici koji su obilno doručkovali bili su zadovoljniji tijekom dana, a apetit im je bio 'bolje kontroliran' - rekla je za Mirror glavna autorica studije, profesorica Alexandra Johnstone.

Smršavila više od 60 kg u 17 mjeseci

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije