Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oslobađaju dopamin

Stručnjak tvrdi: Ovih 6 svakodnevnih aktivnosti čine vas sretnijima!

Shutterstock
05.12.2022.
u 11:30

Može biti korisno znati kada se oslobađa dopamin i kada možete očekivati da ćete kao rezultat toga osjetiti malo poboljšanje raspoloženja

Dopamin je hormon za dobro raspoloženje koji se proizvodi u mozgu i čini nas sretnima. Mozak ga oslobađa određenim aktivnostima i ponašanjima od kojih mnoge radite svaki dan, piše Huffpost.

- Kad god sudjelujemo u aktivnostima koje se smatraju ključnima s točke gledišta našeg tijela, naš mozak otpušta veliku količinu dopamina, što bi vas trebalo potaknuti da se više bavite tom aktivnošću - rekao je dr. Kiran F. Rajneesh, profesor neurologije.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića!

1/6

Oslobađanje ovog hormona također je dio dnevne funkcije vašeg tijela, a može biti korisno znati kada se oslobađa dopamin i kada možete očekivati da ćete kao rezultat toga osjetiti malo poboljšanje raspoloženja. 

Jedenje
Rajneesh kaže da svaka aktivnost koja je "evolucijski zaštitna i bitna za našu dobrobit i preživljavanje" oslobađa dopamin. Mogućnost pronalaska hrane i jedenja te hrane svakako spadaju u ovu kategoriju. Neke studije čak kažu da jedenje dovodi do oslobađanja dopamina dva puta: prvi put kada se hrana pojede i ponovno kada je hrana u želucu.

Pijenje vode
Razmislite o tome: kada ste jako žedni, čaša vode djeluje kao nagrada, pa nije ni čudo što također potiče oslobađanje dopamina u vašem mozgu. No, neće svi gutljaji vode osloboditi dopamin. 

- Ako je vruć, ljetni dan onda bi pijenje vode trebalo povećati razine dopamina u mozgu, i to bi trebao biti jedan od najučinkovitijih načina da ih povećate - rekao je dr. Hitoshi Morikawa, profesor na odjelima za neuroznanost i psihijatriju.

Primanje pohvala
Jedan vrlo čest način na koji se oslobađa dopamin je hvaljenje djece za dobro ponašanje, tvrdi Rajneesh. Pohvala izaziva oslobađanje dopamina u mozgu djece, a isto vrijedi i za hvaljenje kućnih ljubimaca. U tim je situacijama njihovo dobro ponašanje osnaženo dobrom prirodom otpuštanja dopamina. Isto vrijedi i kada odrasli primaju pohvale. Dakle, slanje čestitke ili poruke vašem prijatelju za rođendan, zapravo čini više dobra nego što mislite. 

Igranje video igara
Mnoga su istraživanja mjerila i otkrila da igranje video igara kod nekih ljudi dovodi do oslobađanja dopamina u mozgu, tvrdi Morikawa. Iako to samo po sebi nije loša stvar, može postati negativno ako je osjećaj igranja videoigara previše pozitivan ili previše zabavan. 

- Kada povisite razinu dopamina, ponekad se stvarno navučete na određene aktivnosti. U ovom slučaju, ta aktivnost mogu biti video igre, što može dovesti do problema za ljude koji nisu profesionalni igrači, primjerice učenici koji bi trebali raditi zadaću umjesto da se igraju - rekao je Morikawa.

Seks
Seks uzrokuje oslobađanje endorfina, a studije pokazuju da uzrokuje i oslobađanje dopamina. Tijekom evolucije, dopaminergički sustav se razvio kako bi promicao opstanak i održanje naše vrste, kaže Morikawa. Drugim riječima, postoji instinktivni razlog zašto se seks čini tako primamljivim. Naši su mozgovi ustrojeni tako da znaju da je seks važan za preživljavanje, a neuroni koji otpuštaju dopamin to čine kada osjete nagradu povezanu s tim činom.

Aktivnosti koje poboljšavaju vaše blagostanje
Meditacija i druge aktivnosti također mogu dovesti do oslobađanja dopamina, tvrdi Rajneesh. 

- Bavljenje aktivnostima koje poboljšavaju vaše blagostanje kao što su joga, tjelovježba, hobiji i igrice, može pomoći u oslobađanju dopamina u mozgu i dodatno poboljšati vaš osjećaj blagostanja i zdravlja kako je to priroda zamislila - dodao je.

Znate li zašto ne biste trebali piti kavu ujutro? Razlog bi vas moglo iznenaditi...  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije