Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gastro klasici

Wiener Schnitzel: Samo je jedan ispravan način za pripremu slavnog bečkog odreska, ali barem prilog možete birati

Ficlek
03.12.2022.
u 07:00

Originalni bečki odrezak priprema se od najboljeg komada telećeg odreska čija debljina mora biti između 5 i 7 milimetara. Krušne mrvice ne smiju se "utiskivati" u meso, a kad pohate odrezak (uvijek jedan po jedan!) pomičite ga da se stvore mjehurići u tavi. To je siguran način da na mesu dobijete fino naboranu, hrskavu površinu.

Uz bečki odrezak mogu ići različiti prilozi, ovisno o tome u kojoj se austrijskoj pokrajini pripremaju: nekoliko različitih varijanti krumpir-salate, krumpir s peršinom, salata od krastavaca ili – kao što je često u Hrvatskoj, a običaj je zapravo iz Njemačke – pomfrit.

Zamolite mesara da vam s mesa ukloni opnu i žilice – sve zbog čega bi se meso moglo stisnuti i deformirati prilikom pohanja.  Prerežite svaki komad kroz sredinu, ne sasvim do kraja, a zatim ga otvorite kao leptirova krila. Položite ga na dasku, prekrijte plastičnom folijom i istucite ravnomjerno, ne prejako. Možete odrezati sve neuredne rubove.

Foto: Shutterstock

Bečki odrezak (Wiener Schnitzel) s prilogom

Sastojci (za dvije osobe):

2 teleća odreska, 140-160 g svaki 

100 g svježe prosijanog brašna

2 jaja 

150-200 g ulja repice, a može i pročišćeni maslac

140 g krušnih mrvica

sol

kriške limuna

Foto: Shutterstock

Za krumpir salatu:

350 g krumpira za salatu

350 ml pilećeg ili povrtnog temeljca 

1 žlica senfa

1-2 glavice luka, po želji

2-3 žlice bijelog vinskog octa, može i crveni po želji 

sol, crni papar

smeđi šećer 

2 žlice suncokretovog ulja

svježi peršin i limun za ukrašavanje

Foto: Shutterstock

Priprema:

Započnite s pripremom krumpir salate: krumpir ogulite, narežite na ploške debljine 3-4 mm i kuhajte u pilećem ili povrtnom temeljcu dok ne omekšaju. Na kraju kuhanja dodajte luk narezan na kockice i ostavite 5 minuta da se pirja na vrućem temeljcu. Po potrebi ocijedite temeljac, začinite krumpir salatu octom, solju i paprom te dodajte suncokretovo ulje. Pustite da se prožmu okusi i arome. Salatu pospite svježim sjeckanim peršinom i uz nju poslužite limun narezan na četvrtine. 

Pripremite meso: prvo pripremite posude s brašnom, krušnim mrvicama i jajetom. Jaja umutite vilicom, ali nemojte ih miksati. Batom za meso lagano istucite teleći odrezak, začinite ga solju pa umiješajte prvo u brašno, zatim u jaja i krušne mrvice. Zagrijte tavu s uljem (pročišćenim maslacem) na 160-170 stupnjeva i pržite meso sa svake strane do zlatnožute boje, ne duže od 3 do 5 minuta. Poslužite uz krumpir salatu i kriške limuna.



 

Komentara 14

TO
tomzag
21:55 03.12.2022.

Teletinu se danas može kupiti jedino kad dobiješ na lotu

Avatar Cantor
Cantor
07:29 04.12.2022.

Ja ga radim od svinjetine i utiskujem mrvice.... Fali mi bečke škole....

LI
liliZG
11:37 04.12.2022.

ja nisam vidjela teletine u dućanu već godinama, malo je bilo 2020 kada naši proizvođači babybeefa nisu mogli svoje proizvode proslijediti na talijansko tržite zbog lockdowna... pa smo vidjeli i to čudo.... u običnim mesnicama ima samo nešto zvano junetina... koja više liči na staru kravu nego june...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije