Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje na poslu

Što je poslodavac dužan osigurati radniku?

radnici
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.05.2014.
u 16:32

I poslodavac i radnik snose odgovornost odgovornog ponašanja

Poslodavac je dužan radniku osigurati takve uvjete rada na mjestu rada da se pri uobičajenom radnom procesu ne očekuju ozljede na radu ili pojava profesionalnih bolesti.

To konkretno znači najviši stupanj zaštite (sigurni strojevi, zaštita od pokretnih dijelova strojeva, zaštita od pada u ravnini – uredno označeni putovi kretanja bez zapreka, zaštita od padova s visine), razinu štetnosti (plinova, para dimova, aerosola) koji se neminovno oslobađaju tijekom radnog procesa i koje radnik može udahnuti i onih koji ulaze kroz kožu, kontrolirati da njihova koncentracija u radnim prostorima bude na razinama kod kojih ne može doći do oštećenja zdravlja.

Poslodavac treba osigurati što više zatvorenih sustava proizvodnje tako da radnik samo u slučaju incidenta, a ne uobičajeno, bude izložen najmanjoj mogućoj koncentraciji štetnih tvari. Gdje god je moguće, bez ometanja tehnološkog procesa, poslodavac mora zamijeniti toksičnu tvar manje toksičnom.

Ako se to ne može postići tzv. općim mjerama i tehnološkim procesom, poslodavac je dužan radno vrijeme organizirati tako da se promjenom ritma rada ili rotacijom radnika na različita mjesta rada izloženost smanji na prihvatljivu propisanu razinu. Uz to, poslodavac je dužan i teoretski i praktički osposobiti radnika da radi na siguran način, što znači da radnik mora znati s čime radi, koje su opasnosti za njegovo zdravlje i kako se on sam mora ponašati da si ne ugrozi zdravlje.

Dakle, i poslodavac i radnik snose odgovornost odgovornog ponašanja.

>>Trovanje, gluhoća, glavobolja - sve su to bolesti koje možemo 'zaraditi' na poslu

>>Evo što možete sami učiniti za zdravlje da ne obolite na poslu

>>Nakon operacije u trbuhu mu zaboravili 'špatulu' dugu 24 cm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije