Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oduprite se

Stalno nešto grickate? Ovo je 5 jednostavnih načina da se riješite te navike

žena jede grickalice
Foto: Thinkstock
28.10.2015.
u 08:15

Ako se ulovite u priči kako "jednostavno volite taj slani čips ili kokice" dok na kauču gledate neki film ili omiljenu seriju, ali si ne možete pomoći oduprijeti tome, evo načina kako se učinkovito pozdraviti s nezdravim grickalicama...

Kolači, čokolada ili slane grickalice mogu ponekad biti prava ovisnost...

Bez obzira na koju stranu "naginjete", slatku ili slanu, najbolje znate sami pretjerujete li s "grickanjem". 

Ako se ulovite u priči kako "jednostavno volite taj slani čips ili kokice" dok na kauču gledate neki film ili omiljenu seriju, ali si ne možete pomoći oduprijeti tome, evo načina kako se učinkovito pozdraviti s nezdravim grickalicama...

Shvatite zašto

Prije svega, potrebno je razumijeti zašto ne možete odoljeti tim zalogajčićima. Možda je riječ o niskoj razini šećera, nedostatku ključnih hranjivih tvari ili čak hormonskim promjenama. Ako imate odgovor na to pitanje, svakako će bit lakše spriječiti uzrok te "neutažive gladi za grickanjem". 

Ako ne vidite, ne jedete

Svakako se vodite time da u svom domu nemate grickalice ako ne želite posezati za njima. Znajući da ih imate negdje na oku, doći ćete u napast posegnuti za njima. Očistite svoju smočnicu i hladnjak od nezdravih namirnica i napunite ih zdravima. 

Opustite se i dobro se naspavajte

Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od nedostatka noćnog sna lakše i češće posežu za nezdravim namirnicima. Kako biste se riješili te navike osigurajte si dovoljno noćnog sna i odmora i opustite se. Stresne situacije su gotovo dio naše svakodnevnice,a  ako ih ne možete izbjeći svakako nađite način kako da akumulirate nakupljeni stres. 

5 obroka na dan

I opet ponavljamo...Doručak je najvažniji obrok u danu. Osigurajte si svako jutro doručak koji obiluje vlaknima, duže će vas držati sitima pa ćete imati i manje želje za grickanjem. Ako imate pet manjih obroka na dan na taj ćete način osigurati da razina šećera u krvi ostane stabilna, a time će biti i manja želja za grickanjem. 

Nađite zamjenu

Ako vas vražičak na ramenu nagovara na te "zabranjene zalogaje", a vi se ne možete oduprijeti, uzmite jabuku, krušku, orašaste plodove ili neko sirovo povrće kao  zamjenu. Umjesto krafne pojedite zobene kekse, a umjesto kaloričnog sladoleda niskokalorični jogurt. 

>>Osim čokolade, ovo je hrana koja najlakše izaziva ovisnost, a nije dobra za zdravlje

Komentara 1

Avatar ludi kekec
ludi kekec
08:41 28.10.2015.

ajme koje smeće od teksta. prepun "genijalnih" savjeta - " umjesto kaloričnog sladoleda niskokalorični jogurt". pa čitav problem i jest u tome što se čovjeku jede upravo sladoled, a ne niskokalorični jogurt!!! genijalaka od novinarke!!! ta će daleko dogurati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije