Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SICILIJA

Sicilijanska gastronomska rapsodija

sicilija
01.02.2010.
u 12:48

Većina sicilijanskih specijaliteta pripravlja se od mediteranskih namirnica kao što su masline, pinjoli, grožđice, naranče, bademi, rajčice i slana riba

Većina sicilijanskih specijaliteta pripravlja se od specifičnih mediteranskih namirnica kao što su masline, pinjoli, grožđice, naranče, bademi, rajčice i slana riba. Sicilijanska kuhinja među nastarijima je i najsvestranijima u Italiji. Tipično predjelo su arancini, male pečene kuglice riže s krušnim mrvicama, ili sfincione, lokalni oblik pizze. Tipična tjestenina iz Palerma je “pasta con le sarde”, tj. tjestenina sa sardinama, iz Catanije dolazi “pasta alla Norma” nazvana po poznatoj Bellinijevoj operi.

Specijalitet koji dolazi iz ruralnih područja je mesno pečenje “farsu magru”. U obalnim područjima popularna su riblja jela poput “sarde a beccafico”. Uz pečenu ribu (sabljarka, tuna, skuša, bakalar) ili meso (piletina, svinjetina, janjetina) obično se poslužuje tradicionalna salata s narančama – “insalata di arance”. Poznati sicilijanski sirevi su “ragusano” i “pecorino siciliano”. Posebnu ulogu među sicilijanskim slasticama imaju recepti još iz arapskih vremena. Najpoznatije slastice su torta “cassata”, “frutta martorana” od marcipana te šećerni kolačići “cannoli”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije