Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SICILIJA

Sicilija - otok vina, maslina i naranči

sicilija
01.02.2010.
u 11:38

Mjesto koje ćete pamtiti po prekrasnoj zelenoj vegetaciji, slikovitim plažama iscrtanim malim šarenim brodićima te iznimnom temperamentu i gastronomskoj razigranosti

Sicilija je najveći mediteranski otok i najveća talijanska regija koju obilježavaju nepregledne obale, planine, žitna polja, vulkani, ali i povijesne i arhitektonske znamenitosti. Zbog svoga strateškog položaja stoljećima je bila na raskrižju pomorskih puteva između Istoka i Zapada, odnosno Europe i Afrike pa su se ovdje kroz povijest izmjenjivali razni narodi: stari Grci, Latini, Arapi iz Afrike, Normani, Francuzi, Španjolci... Svaki od njih na otoku je ostavio vlastiti trag pa tako danas na Siciliji vlada pravi vrtlog kultura. Poput ostalih stvari na Siciliji, i jezik je egzotična mješavina u kojoj su brojni osvajači otoka ostavili svoj trag. A ovdje vlada i prava gastronomska rapsodija te specifičan način života pun temperamenta.

Sve ljubitelje gastronomije Sicilija će oduševiti bogatom ponudom ribljih specijaliteta i morskih plodova, bogato nadjevenih kolačićima “cassata” i šećernim kolačićima “cannoli”. Dodate li tomu i čašu tradicionalnog desertnog vina Marsala, crvenog cabernet sauvignona Regali ili bijelog pinota Corvo Colomba Platino, doživljaj će u cijelosti biti veličanstven! Slavni književnik Goethe prilikom jednog od posjeta otoku rekao je: “Bez Sicilije Italija nema duše. Sicilija je ključ svega!” I uistinu, tko misli da je upoznao Italiju a nije vidio Siciliju teško će dobiti pravu sliku te osebujne države! Baš kao u filmu, ulice progovaraju posebnom atmosferom!

Mjesta koja ne smijete propustiti

SIRACUSA

Nekoć moćna grčka kolonija i velika suparnica Atene danas je suvremeni grad što pokušava dosegnuti nekadašnju slavu. Najveće atrakcije su grčki teatar, špilja Dionizijevo uho, Apolonov hram i kamenolom Latomie.

AGRIGENTO

Pokraj Tezejeva hrama u Ateni i Herina u Paestumu, Konkordijin hram u Agrigentu najbolje je sačuvan grčki hram. Očuvanju je pomoglo to što je 597. g. pretvoren u kršćansku crkvu u čijoj se okolici nalaze brojne katakombe.

TAORMINA

Romantični gradić izgrađen na planini Monte Tauro, gdje ćete u nekom od brojnih kafića imati prilike popiti kavicu s fantastičnim pogledom na Jonsko more. Glasi kao jedan od najljepših malih gradova Italije!

PALERMO

Grad kontrasta, mjesto gdje ćete na 100 m² vidjeti sav sjaj prošlih vremena, prekrasnu arhitekturu, lijepo uređene površine vrtova, no i brojnu sirotinju, kaos, nečistoću i općenito obilježja bijede i slabijeg životnog standarda.

EOLSKI OTOCI

Otoci Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi i Panarea te brojni otočići dio su ovog jedinstvenog arhipelaga. Osobito su omiljeni ljeti, zbog predivnih plaža, no u jesenskim mjesecima posjećuju ih oni koji traže besprijekoran mir.

MONREALE

Benediktinski samostan s crkvom podignut je u 12. st. te se oko njega razvio grad. Kvadratni klaustar obilježava vrt s arkadama, 216 dvostrukih stupova i šiljastim lukovima kao utjecajem arapske na sicilijansku umjetnost.

RAGUSA  

Krasi ju impresivna barokna arhitektura, a nalazi se i na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Stare crkvice, fascinantni vidikovci, uske uličice, strma stubišta, šarmantni kafići, restorani te suvenirnice tek su dio gradske atmosfere.

CATANIA

Iako je riječ o gradu koji živi u vječnom strahu od nadmoćne Etne, njegovi stanovnici, većinom studenti i mlađi ljudi, žive potpuno neopterećeno. Sveučilišno je središte i centar zabave, a krasi ga i prekrasna arhitektura te urednost.

CEFALÙ  

Nastanjen je od predantičkog razdoblja o čemu svjedoče brojni arheološki lokaliteti s ostacima grčke, rimske, bizantske i islamske kulture. Obilježavaju ga uske i slikovite uličice prepune suvenirnica.

ETNA

Najviši aktivni vulkan u Europi, visok 3296 metara. Za razliku od drugih vulkana, Etna osim glavnoga kratera na vrhu s promjerom od 530 metara, ima još oko 300 manjih, tzv. parazitskih kratera iz kojih gotovo cijele godine izvire lava.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije