Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRČKI OTOCI

Santorini - vulkanska ljepota Ciklada

santorini
Foto: Generalturist
1/9
08.04.2010.
u 12:42

Ostatak drevne Atlantide ili jednostavno remek-djelo prirode jedinstven je ukras Grčke.

Jedan od najjužnijih otoka Ciklada – Santorini – smjestio se između otoka Iosa i Anafija, a od ostalih grčkih otoka najbliži su mu Folegandros, Sikinos, Amorgos te Kreta. Površine je 73 četvorna kilometra i na njemu živi oko 13 tisuća stanovnika. Sastoji se od skupine pet otoka, glavni je Thera sa 8000 stanovnika, slijede Thirasia, Aspronisi, Palea kameni te nenaseljeni otok Nea kameni. Prepoznatljive otočne vulkanske stijene i plaže s tamnim pijeskom ostatak su, prema legendi, drevne Atlantide, probijene podmorskim vulkanom u erupciji 1500. godine prije naše ere.

Slikovita otočna sela

Selo Oia na vrhu otoka slovi kao jedno od najljepših turističkih sela na svijetu. U njega ponajviše zalaze umjetnici i ljubitelji romantike. U predvečerje se ovdje slijeva rijeka turista kako bi gledali nezaboravni zalazak sunca, a u šetnji njegovim uličicama mogu se naći brojne art-deco galerije, luksuzne zlatarnice i malene suvenirnice. Najviše otočno selo je Pyrgos, udaljeno 8 km od glavnog grada Thire, a poznato je po napuštenom gradu Messa Goniji odakle se pruža predivan pogled na cijeli otok. Naseljava ga oko 500 stanovnika, a sve do 1800. bio je glavni otočni grad. Njegove tradicionalne kuće sagrađene su oko venecijanske palače, a uske ulice prate oblik same uzvisine. Uz sela predivna bijelo-plava kontrasta na Santoriniju svakako treba posjetiti i otočić Nea gdje se moguće popeti sve do kratera na visini od 150 m; nenaseljenu Paleu oko koje se nalaze izvori tople vode te naseljenu Thirasiju gdje će posebno uživati oni koji žele doživjeti manje turistički dio Santorinija.

Plaže s crnim pijeskom

Glavna otočna ljetovališta Kamari i Perissa prepoznatljiva su po plažama s crnim vulkanskim pjeskom. Kamari se smjestio na istočnoj strani otoka, oko 14 km od glavnoga grada Thire. Poznat je po dugačkoj promenadi idealnoj za večernje šetnje, brojnim hotelima, tavernama, barovima i noćnim klubovima te plaži dugoj 2,5 km gdje možete uživati u velikom izboru sportova. Nešto manja Perissa nalazi se južno od Kamarija od kojega je odijeljena ogromnom stijenom Messa Vouno. Uz dugu pješčanu plažu i kristalno čisto more ovdje se nalaze manji hoteli te nekoliko lokala i trgovina. Blizu Perisse svakako treba posjetiti živopisno mjestašce Perivolos s idiličnim tavernama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije