Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilagodba EU

Ribanac umjesto parmezana, a ime se mijenja i bjelovarskoj feti

'Zagreb,sarajevska , 13.03.2009. Konzum, kupci u ducanu  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
'Patrik Macek/Vecernji list'
12.03.2010.
u 08:54

Feta je zaštićena oznaka geografskog podrijetla i može se koristiti samo u Grčkoj, a parmezan samo u Italiji.

Teško je, osobito ljubiteljima tih proizvoda, ne primijetiti da je s polica trgovina nestao Sirelin parmezan ili Dukatov bioAktiv LGG. No, razloga za brigu nema, ti proizvodi su još uvijek tu i cijena im je ista, ali pod drugim nazivima, i to zbog prilagođavanja propisima Europske unije. 

“Bio” za organski uzgoj 

– b.Aktiv LGG proizveden je prema originalnoj Dukatovoj recepturi koja se u 11 godina nije mijenjala, koliko postoji. Početkom ove godine promijenjen je naziv proizvoda iz bioAktiv LGG u b.Aktiv LGG. Razlog promjene naziva proizvoda su propisi Europske unije čvrsto ugrađeni u domaće zakonodavstvo, odnosno Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te Pravilnik o deklaraciji i označavanju ekoloških proizvoda – objasnili su iz Dukata. 

Spomenutim pravilnicima regulirano je kako prefiks “bio” mogu nositi samo proizvodi dobiveni iz organskog, ekološkog, odnosno biološkog uzgoja. U slučaju mliječne industrije to bi podrazumijevalo mlijeko dobiveno iz certificiranog organskog uzgoja. 

– Hrvatska danas proizvodi male količine mlijeka iz organskog uzgoja čije količine nisu dostatne za industrijsku preradu. Mlijeko koje otkupljujemo od naših farmera i prerađujemo najbolje je, tzv. EU kvalitete, ali nije i organskog podrijetla, zato što ga na domaćem tržištu mlijeka nema u dovoljnim količinama – kažu u Dukatu. 

Iako se mliječni proizvodi nisu mijenjali u sastavu, njihov novi izgled zahtijevao je dodatne troškove poput kreiranja novog naziva proizvoda, oblikovanja ambalaže, troškova komunikacije s potrošačima i slično. 

Nestaje i bjelovarska feta 

Osim bioAktiva, mijenjalo se i ime Sirelina parmezana te se po novom zove ribanac. 

– Parmezan je zaštićena oznaka geografskog podrijetla i može se koristiti samo za sireve proizvedene u Italiji. Salakis i bjelovarska feta su proizvodi kojima će u dogledno vrijeme, u skladu s legislativom EU, biti promijenjeni nazivi s obzirom na to da je feta zaštićena oznaka geografskog podrijetla i kao takva se može koristiti samo za sireve proizvedene u Grčkoj – zaključuju iz Dukata. 

Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošaču smatraju kako je u redu mijenjati nazive sve dok proizvod odgovara potrošaču.

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tania
10:34 12.03.2010.

Pa hvala Bogu. Dosta je podvale i prodaje muda pod bubrege!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije