Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
školski udžbenici

Rat nakladnika za naklonost učitelja

udžbenici
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
15.05.2014.
u 10:00

Nove će udžbenike nastavnici morati odabrati do početka idućeg mjeseca

Od danas će učitelji po školama birati udžbenike po kojima će njihove škole raditi u sljedeće četiri školske godine, a postupak izbora potrajat će do 1. lipnja. I ovogodišnji izbor pratilo je niz priča, podmetanja i pokušaja da se na nedopušten način učitelji uvjere da trebaju izabrati udžbenike određenog izdavača.

– Neugodno sam iznenađen procesom izbora i ponašanjem pojedinih nakladnika. Nema tih propisa koji se neće pokušati izigrati, pa tako dolazimo do toga da je bolja mrvica etike nego gomila pravila – rekao nam je Zorislav Antun Petrović, predsjednik Etičkog povjerenstva koje je za kontrolu odabira imenovalo Ministarstvo obrazovanja.

Struka, a ne pokloni

– Meni je poanta u tome da ljudi koji rade s djecom i znaju što ih zanima, za njih izaberu najbolje po stručnim kriterijima, a ne zato što ih je netko angažirao da mu odrade poslove ili što im je dao poklon – objašnjava Petrović. Primjerice, predstavnik Profila 7. travnja jednom dijelu nastavnika uputio je dopis u kojem im nudi da se angažiraju u jednom od 12 autorskih timova za izradu PowerPoint prezentacija, predlaganju zadataka za interaktivne kvizove itd.

– To nije dobro da se radi u vrijeme odabira udžbenika – komentira Petrović.

Izvršna direktorica Profila Maja Brkljačić tvrdi da su oni najviše suradnika angažirali prije dvije i pol godine kad su se novi udžbenici pripremali.

– Svi naši suradnici koji su ujedno i zaposlenici u školama, registrirani su u Ministarstvu – kaže Brkljačić te dodaje kako ne vjeruje da angažman na nekom projektu utječe na to koje će udžbenike nastavnik odabrati. Školsku knjigu se proziva da je nastavnike pozvala da joj se prijave radi izrade radnih listića.

Kampanja za izbor

– Nije točno, sada radimo kampanju za izbor i u ovom trenutku nitko nije angažiran niti smo tražili nove suradnike. Učitelji su naši stalni suradnici, ali kad radimo nove materijale a ne kad se radi promocija gotovih i odabranih – odgovara Matilda Bulić, direktorica školskog programa u Školskoj knjizi. Dodaje da učitelje angažiraju za “pravi autorski posao, a ne da bi odabrali naše udžbenike.” Rat izdavača za naklonost nastavnika vodio se i ovaj put.

>> Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije