Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
školske knjige

Novi udžbenici roditelje usred krize samo udaraju po džepu

knjižara Nova
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
18.02.2014.
u 19:11

Sadržaji se i nisu mogli mijenjati kad su se radili po starom programu

Ni petnaestak posto niža cijena, a ni školske torbe koje bi trebale biti lakše od 0,80 do 2,3 kilograma nisu ublažili ljutnju roditelja što će ovoga ljeta, u godini najžešće krize, morati naći načina da svojoj djeci kupe nove udžbenike.

Digitalne verzije

Rasprava jesu li nam trebali novi udžbenici, za koju je sada prekasno, po društvenim se mrežama i dalje rasplamsava, a ogorčeni roditelji tvrde da ne znaju gdje će u istanjenim kućnim budžetima pronaći nekoliko tisuća kuna koliko će im, primjerice, trebati za opremanje dvaju školaraca, posebno ako je jedan učenik prvog razreda gimnazije.

– Nisam se puno bavila udžbenicima jer je gradonačelnik rekao da će ih dati besplatno. Ne znam što bih da ih moram kupiti, bit će to žestok udar na standard roditelja – komentirala nam je Suzana Hajdari, majka učenika petog razreda osnovne škole, i dodala da ima sreću što živi u Zagrebu jer je gradonačelnik Bandić obećao besplatne udžbenike. No u većini drugih gradova učenici i roditelji neće biti te sreće.

– Dobili smo primjerke novih udžbenika i čini mi se da nema bitnih promjena, a i nije ih moglo biti ako znamo da su rađeni po starim planovima i programima – kazala nam je predsjednica udruge “Nastavnici organizirano”, nastavnica kemije i autorica udžbenika iz kemije Sanja Lukić. – U udžbenicima su se dogodile grafičke promjene, a priručnici za nastavnike nešto su kvalitetniji. Usto je dio izdavača uz tiskanu učenicima ponudio i digitalnu verziju udžbenika, a koliko znam, uz pojedine udžbenike neki su izdavači dali i multimedijske sadržaje. Time su malo obogatili vrijednost udžbenika, ali ne znam kad ćemo to sve s učenicima uspjeti proći jer je sadržaj preopširan, a vremena premalo – kaže Sanja Lukić.

Direktorice školskih programa dvaju najvećih izdavača Školske knjige i Profila Matilda Bulić i Maja Brkljačić tvrde da su udžbenici modernizirani.

Poticanje vještina

– Primjerice, u matematici svih razreda dajemo primjer zadataka koji su primjenjivi u svakodnevnom životu kako se djeca ne bi pitala što će im neki zadatak i učila napamet. Također, u digitalnim udžbenicima, tamo gdje je u tiskanima slika, imamo snimku. Primjerice, protok krvi dijete može vidjeti na snimci – objašnjava Maja Brkljačić novosti koje su mogli uvesti i uz stare planove i programe. – U udžbenicima potičemo razvoj važnih životnih vještina pa, primjerice, u prvom razredu osnovne škole stimuliramo razvoj koncentracije i upornosti – objašnjava Matilda Bulić i naglašava da su, osim udžbenika, i svi njihovi multimedijski sadržaji prošli postupak odobravanja. Što god mislili o novim udžbenicima, roditelji će ih morati kupiti jer, kako kažu u Ministarstvu obrazovanja, “raditi se može samo po onima koji su na konačnoj listi obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava”.

>>Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

Komentara 9

CH
chemica
19:30 18.02.2014.

Još jedna kvazi reforma više nego upitnog smisla. Ako nema redukcije suvišnog i besmislenog gradiva, čemu novi udžbenici? A tako valjda mora biti u jednoj siromašnoj i zaostaloj zemlji u kojoj više nema novca ni za što.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
20:35 18.02.2014.

a zašto već sve nije digitalizirano i klinci bi morali učiti sa tableta, a ne da se sjeku šume, a klinci natežu preteške torbe?

BU
bucogi
20:23 18.02.2014.

Profesorica sam u školi i kratko ću vam reći o novim udžbenicima. Iz mog predmeta promijenjeno nije ništa, pokoja sličica i dvije tri stranice manje, tisak je na papiru koji se raspada pod prstima i nisu ništa lakši, ne očekujte lakše torbe kako vam obećaje glupavi Ministar. Isto je kod mojih kolega. Sramotno je da nam NE dopuštaju korištenje starih udžbenika bez obzira što su gotovo isti, već moramo tražiti nove! Jedinstveno mišljenje svih mojih kolega je kako su trebali još neko vrijeme produžiti propis o NEMIJENJANJU udžbenika, barem još 4 godine, dok se situacija ne počne poboljšavati. Ovo je sramotno, bahato i bezobrazno, trebali biste vidjeti koliko nas maltretiraju izdavači i kako besramno žicaju da odaberemo njihova izdanja... Nemam riječi. Meni je u mom radu udžbenik sporedna stvar koju moram imati. Gadi mi se to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije