Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljica stola

Raskošna juha od goveđeg repa u izvedbi Steve Karapandže ima dva dodatka koji će oduševiti goste

20.12.2021.
u 10:05

Uz blagdansku juhu ide malo neobičan prilog za naše podneblje. Običaj je u vrhunskim restoranima u svijetu da vam konobar uz juhu ponudi i ribani parmezan. A goste možete ugodno iznenaditi i s nekoliko kapi konjaka ili sherryja u juhi.

Patka s heljdom, punjena teleća prsa ili koljenica? I, naravno, juha! Na vama je teška odluka što odabrati za blagdanski ručak. Mi smo proveli dva dana s legendom hrvatske gastronomije, Stevom Karapandžom, i pripremili za vas detaljne recepte koje ćemo objavljivati kroz tjedan pred nama. Umjesto da budete u dilemi, možda biste ove godine na božićnom ručku mogli okupiti veliko društvo i poslužiti sve što vam predlažemo. Krećemo s raskošnom juhom od goveđeg repa koja u Karapandžinoj izvedbi ima dva neuobičajena sastojka. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za juhu od goveđeg repa od oko 2 kilograma stavite u lonac otprilike 2 litre vode. Razina vode morala bi biti malo iznad mesa. Kada je juha gotova, dodajte šalicu hladne vode da se fino probistri, a možete je pojačati i s par kapi sherryja ili konjaka.

Juha od goveđeg repa s parmezanom

Sastojci:
goveđi rep, oko 2 kg
1 glavica luka
2 mrkve
¼ celera
1 korijen peršina s lišćem
1 malo pakiranje ribanog parmezana ili svježe ribanog
sol, papar u zrnu 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:
Narežite rep na veće komade, operite i stavite u hladnu vodu da se kuha. Želite li dobru juhu, meso stavite u hladnu vodu, a ako želite da meso bude meko kuhano, stavite ga u vodu tek kad ona zakipi. Kad voda zakuha, dodajte očišćeno korjenasto povrće i papar u zrnu. Luk prerežite na pola te ga zajedno s ljuskom prepecite na ploči štednjaka i potom dodajte u juhu. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata, pri kraju dodajte sol. Juhu procijedite kroz fino sito ili etaminsko platno. Prilikom posluživanja ponudite ribani parmezan i sitno kosani list peršina.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Kao dodatak juhi možete poslužiti meso od repa odvojeno od kosti, domaće rezance, žličnjake od pšenične krupice ili palačinke narezane na rezance. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije