Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJEŠTAJNE JEDINICE

Privatni smještaj - po mjeri istraživača i individualista

selimir ognjenović
Foto: I.D. Riva Tours
1/3
09.02.2010.
u 14:55

Povećanjem standarda i uz nove želje gostiju uređuju se sobe s kupaonicama, grade apartmani, privatni pansioni i sve se "trpa" u pojam privatnog smještaja, koji u zadnjih nekoliko godina dobiva i vile s bazenima.

Na pitanja odgovara: SELIMIR OGNJENOVIĆ, I.D. Riva Tours

Koje sve smještajne kapacitete obuhvaća pojam privatni smještaj?

U samim početcima turizma na našoj obali domaćini su iznajmljivali dio svojih kuća, sobu dvije, i s gostima djelili svoju privatnost. Vjerujem da iz tog vremena dolazi pojam privatnog smještaja koji je ubrzo dobio i pseudonim na njemačkom "zimmer frei", jer su tada kao i danas najbrojniji korisnici privatnog smještaja uz domaće goste bili upravo Nijemci. Povećanjem standarda i uz nove želje gostiju uređuju se sobe sa kupaonicama, grade apartmani, privatni pansioni i sve se "trpa" u pojam privatnog smještaja, koji u zadnjih nekoliko godina dobiva i vile s bazenima.

Kako kategoriziramo privatni smještaj?

Ministarstvo turizma u suradnji s lokalnim upravama pripremilo je pravilnik i provelo kategorizaciju privatnog smještaja. Podijeljene su zvjezdice i učinjeno je dosta da se uvede red u taj krevetima najbrojniji dio hrvatske turističke ponude. Ta kategorizacija sigurno može biti jedan od kriterija za izbor privatnog smještaja.

Koje su prednosti takve vrste smještaja, a koji mogući nedostaci?

I prednosti i nedostaci privatnog smještaja su isti: domaćini. Osobe od kojih se privatni smještaj iznajmljuje. Domaćini mogu odmor učiniti nezaboravnim u pozitivnom i u negativnom smislu. U trenutku kada se odmor dogovara ili ugovara neki će uljepšati informacije, zaboraviti autocestu koja prolazi blizu kuće ili skratiti udaljenost do plaže. Ako kolone stranaca krenu prema Jadranu, neki će čak zaboraviti potvrđenu rezervaciju i zato treba biti vrlo oprezan kada u neko mjesto putujete prvi put. Isto tako, pravi domaćini ljubaznošću, čašom dobrog vina i gradelama učinit će vaš odmor nezaboravnim.

Kome se najviše preporučuje odabir odmora u smještajnim jedinicama privatnog smještaja?

Francuzi svoj privatni smještaj reklamiraju rječima "chez nous" - mogli bismo reći "u gostima kod nas". Privatni je smještaj prije svega za one koji se ne boje kontakta s ljudima, koji vole primati i ići drugima u goste. Individualisti koji nevole velike hotele, mladi kojima je najvažnija cijena noćenja, istraživači koji putuju otvorenih očiju i koje interesiraju i ljudi u zemlji ili mjestu u koje putuju.

Kako se pravilno odlučiti za pojedini tip privatnog smještaja i na što obratiti pažnju prilikom rezervacije?

Čovjek, partneri, obitelj koja bira mjesto odmora i smještaja moraju biti iskreni sami prema sebi i postaviti jasno što žele. Teško je izabrati vilu s bazenom ako to kućni proračun ne dopušta. Upravo novčanik vodi glavnu riječ kada je odmor u pitanju. Kod izbora najveći argument je preporuka onoga tko ima ista očekivanja od odmora, a ima vlastito iskustvo. Inače, preporučujem rezervaciju preko agencije. Agencije su obavezne pripremiti točne opise, cijene i održati rezervaciju. Barem s pravne strane, ako nešto pođe krivo, lakše ćete riješiti s agencijom.

Svrstavaju li se vile u luksuzniji vid privatnog smještaja i u čemu je specifičnost njihove usluge?

Vile s bazenima prije 15 godina u našoj turističkoj ponudi gotovo nisu postojale. Danas imamo nekoliko stotina takvih objekata koji su više ukras naše turističke ponude nego neki velik posao. Ali svaki se ukras-nakit najviše vidi i o njemu se najviše priča. Kuća s bazenom san je gotovo svakog čovjeka i ako si to možemo priuštiti barem na tjedan ili dva poseban je doživljaj. Naravno, ako novčanik to dopušta ili smo spremni putovati i izvan sezone. Primjerice, kada se slože dvije obitelji prijatelja, u proljeće i jesen mogu se iznajmiti i najljepše vile u Istri za dugi vikend ili tjedan dana.

Posebne napomene/savjeti

Ako izravno dogovarate privatni smještaj, gledajte od koga iznajmljujete i ako imate osjećaj da budućeg domaćina ne bi mogli ugostiti u svojoj kući, nemojte ni vi iznajmljivati smještaj od njega. Ne čekajte zadnji čas jer najbolje se iznajmljuje prvo. Podarite povjerenje profesionalcima iz agencija i tražite najbolju uslugu. Ostanite vjerni onim domaćinima koji su vas uspjeli oduševiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije