Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnologija "ubija"

Postarali se? Sve više mladih pati od bolova u leđima

kompjuter
Goran Stanzl/PIXSELL
26.07.2012.
u 12:31

Mladi danas provode prekomjerne sate pred ekranima, što im u konačnici donosi probleme sa zdravljem

Baš kao i njihovi bake i djedovi, sve više mladih u dobi od 16 do 24 godine pati od bolova u leđima, pokazalo je istraživanje tvrtke Mintel. No razlozi su kroničnih bolova  drukčiji. Mladi plaćaju danak sjedilačkom načinu života, predugom i nepravilnom sjedenju ispred televizora i računala, piše Daily Mail. Veliku ulogu igraju i nedostatak fizičke aktivnosti, pogrbljeno držanje zbog slabljenja leđnih mišića koji su presudni za pravilno držanje te popuštanje donjih trbušnih mišića koji održavaju stabilan lumbalni dio kralježnice. Gotovo jednak broj starijih i mladih pati od išijasa, a broj je i više nego alarmantan. Čak 34 posto mladih muče bolovi u leđima, a od njih pati i 38 posto starijih.

– Česta bol u leđima britanske omladine alarmantna je. Naučeni su previše vremena provoditi sjedeći što uz nedostatnu tjelesnu aktivnost slabi mišićni tonus i dovodi do bolova u leđima – kaže Michelle Strutton iz Mintela.

 

Komentara 1

JA
jamanuša
10:31 27.07.2012.

nevjerojatan je trud u RH, sve bolesne pa i otpisane liječiti a zdrave razboliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije