Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U izolaciji

Porasla prodaja seks-igračaka i donjeg rublja, no hoće li doći i do baby booma? Evo što misle stručnjaci

Shutterstock
05.04.2020.
u 12:22

Stručnjaci kažu da ova situacija ne mora nužno voditi do baby booma jer se najviše seksaju dugogodišnji parneri, dok ukupan broj seksualnih odnosa ipak može doživjeti pad

Bez obzira na sve propisane mjere opreza, kao i mjere socijalnog distanciranja, prodaja u seks-industriji u trenutačnoj situaciji raste. Kako piše Wired, Lelo, švedski proizvođač seks-igračaka, kaže da ima porast prodaje od čak 40%, a prodavači donjeg rublja i seks-igračaka kažu kako je došlo do porasta od 27% u odnosu na ovo vrijeme prošle godine. Prodaja kondoma porasla je dvostruko u samo tjedan dana. UK Meds, virtualna ljekarna u Nottinghamu, izvjestila je o naglom porastu Viagre za 23%, kao i većoj potražnji za tabletama za dan poslije. 

Istraživači na Institutu Kinsey koji se bave seksualnošću, reprodukcijom i spolnošću, kažu da parovi, dok ne rade, sve više koriste za seks, a seks stvaranja hormonalne promjene u tijelu koje su osobito dobrodošle u ovim kriznim vremenima. Naime, oslobađa se dopamin, koji stvara osjećaj zadovoljstva i sreće. Razina testosterona povećana je i kod muškaraca i kod žena, čime se oslobađa libido, pa je zbog toga želja za seksom još veća.

Wired piše da su i web-stranice na kojima ljude traže osobu za izvanbračnu aferu doživjele porast od 15% u odnosu na ovo vrijeme prošle godine. Istraživanje takvih web stranica pokazalo je da je 54% muškaraca započelu takvu aferu u posljednja četiri tjedna, a kod čak 74% ispitanika razlog za to bila je dosada.

U Velikoj Britaniji, Tinder dnevni porast u komunikaciji za 12%, a razgovori su u ožujku trajali osam posto vremena duže u odosu na veljaču. U Italiji, u kojoj mjere traju duže, razgovori traju čak 29% duže nego prije mjesec dana. 

Video: Hrvati sve više povećavaju penis bez odlaska pod nož

Stručnjaci kažu da bi, u prošlosti, ovakav lockdown značio i porast nataliteta pa se postavlja pitanje hoće li na kraju godine doći do baby booma uzrokovanog koronavirusom, odnosno većim provođenjem vremena kod kuće. Međutim, David Reher, profesoir emeritus sa Sveučilišta Complutense u Madridu, jako je skeptičan. Proučavao je učinke godišnjih doba na stopu nataliteta, kao i učine originalnog baby booma i smatra da je ambiciozno tvrditi da će doći do velikog baby booma

- Jedine osobe koje će se seksati su one koje su u dugačkim vezama i koje su izolirane sa svojim partnerima pa će ukupna brojka seksualnih odnosa zapravo pasti. Što se tiče povećanja broja prodaja seks-igračaka, velika je vjerojatnost da ih ljudi kupuju isključivo za sebe, tvrdi Reher.

Kako se kriza s pandemijom koronavirusa nastavlja, može doći do novih problema vezanih za seksualne odnose. Karex, najveći svjetski proizvođač kondoma, nedavno je morao zatvoriti svoje tri tvornice u Maleziji na 10 dana, čekajući odobrenje vlade da nastave poslovati kao dio neophodne proizvodnje. Čak i kad su dobili odobrenje za rad, morali su ga nastaviti samo s polovicom radnika. 

- U razvijenom svijetu postoji mnogo načina kontracepcije pa možda neće doći do primjene promjene stope nataliteta, ali u zemljama u razvoju može doći do problema uzrokovanih nedostatkom prezervativa, kažu iz Karexa, dodajući da, zasad tvornica na Tajlandu može pratiti potražnju te se nadaju da će tako i ostati. 

Zaključno, stručnjaci tvrde da, čak ako i ne dođe do baby booma, doći će do promjene odnosa, tj. povećanog broja sklapanja brakova, kao i razvoda.

 

Komentara 1

LA
lajh1985
14:09 05.04.2020.

Odmah ce svi radit djecu cim se povesele kad im vlada napravi carski rez na primanjima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije