Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAŠEVINA CROATICA

Poljski uspjeh hrvatske graševine - otvara se novo tržište

Vlado Krauthaker
Robert Anić/PIXSELL
25.11.2013.
u 20:06

Najvažnija hrvatska loza – svaki naš četvrti trs je graševina – potvrdu mora naći na međunarodnom tržištu

U Poljskoj, obećavajućem stranom tržištu, u kojoj se tek budi zanimanje za vino, zna se uglavnom za francuska i talijanska vina. Udruga graševina Croatica uspješno je početkom ovog mjeseca tamo promovirala našu graševinu. U tri dana predstavilo se u toj sjevernoj zemlji s tek nešto malo vinograda i vinara, 11 slavonskih i podunavskih vinara s 22graševine. Veliku ulogu u tamošnjoj promidžbi graševine odigrao je Tomasz Prange Barzynski, glavni urednik utjecajnog časopisa Wino Magazin, organizator gala večere i dodjele nagrada Grand Prix, na kojoj su bili i naši vinari. Tomasz, koji je upravo bio i kum na Martinjskoj fešti (!) prvi je put o graševini i hrvatskim vinima počeo pisati 2004. godine. A za graševinu valja podsjetiti da je naša najrasprostranjenija sorta, svaki četvrti trs u nas je njezin, također i svako četvrto vino na tržištu.

U povodu poljske prezentacije održana je konferencija za novinare na kojoj je predsjednik Udruge Vlado Krauthaker naglasio da se hrvatski vinari moraju organizirati za zajednički nastup na međunarodnim tržištima. Prije dvije godine uvidjeli su da se trebaju udružiti, sada imaju 15 adresa i 30 vinara, no nedostaje nekoliko velikih vinarija. Svi zajedno se moramo potruditi, veli, pogotovo prema izvozu, a ovakve akcije nastaviti i u drugim zemljama. Krauthaker podsjeća i da glavni pravci promidžbe trebaju biti vinske ceste i eno turizam. Jer, čuli smo, Poljaci nam rado dolaze na Jadran, ali o vinu malo znaju; međutim, već se sada događa da na putu do Jadrana skrenu i do slavonskih vinarija.

Na predstavljanju u zagrebačkom Novinarskom domu okupile su se vinarije Adžić, Antunović, Galić, Iločki podrumi, Krauthaker, Misna vina, PP Orahovica, Vina Belje, Vina Kalazić, Buhač i Zdjelarević.

O poljskom nastupu govorili su direktor HTZ u Poljskoj Bojan Baketa, Igor Hruškar, marketinški stručnjak, Vlado Krauthaker, profesor Edi Maletić s Agronomskog fakulteta, Tomasz Prange Barzynski i Robert Slezak, glasoviti poljski kuhar koji živi u Hrvatskoj.

>>Mjesto za veselje: U Zagrebu otvoren Cuga shop

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije