Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Rodino gnijezdo

Pole šarana i domaći fiš na kaminu pripremaju tamburaši – otac i tri sina

14.12.2017.
u 18:19

Domaćini u Rodinu gnijezdu tvrde: Godinama u Brodu niste mogli pojesti fiš. Ili šarana na ovaj način. A sve je friško, pripremamo za svakog gosta posebno.

Kamin, vatrica, a na dva štapa – šarani. Za one koji vole, ovo je mjesto koje će ih osvojiti na prvu. Za druge, kojima riječna riba nije omiljeno jelo, ostat će – hladni. No, prizor je svakako drukčiji od ostalih restorana u našoj zemlji.

– Gosti kod nas ližu prste! – kažu domaćini.

Ovaj je restoran, odnosno seljačko domaćinstvo u Slavonskom Brodu relativno nova lokacija, za koju čak i ne znaju mnogi.

– Koliko sam se tek ja šarana najeo, prestao sam brojiti, bit će da su bile stotine – kaže konobar i vlasnikov sin Karlo (19).

Šaran je jutros plivao

– Desetak godina gosti u Slavonskom Brodu nisu mogli pojesti fiš. Ili ovako šarana. Mogli bi kad bi došli nekamo na nogometnu zabavu pa se baš spremao fiš. I moj je otac želio napraviti skromno mjesto na kojem će svatko moći probati tu deliciju.

Koliko čovjek šarana može pojesti?

– Onaj tko pojede dva komada, taj je pravi bećar. A pazi, u porciju pole šarana ide oko 700 grama.

Cijena pole šarana? 60 kuna. I to s prilogom. Za domaći specijalitet nije puno.

– Ali prije šarana treba probati naš fiš! U fiš idu šaran, som, paprika, luk... Pa se sve krčka oko 45 minuta. Ništa mi ne podgrijavamo, za svakog gosta kuhamo od početka. Štoviše, riba koju poslužujemo ulovljena je danas u ribnjaku, očišćena i pripremljena. Sve isti dan... – hvale se u Rodinu gnijezdu.

Fiš, porcija, u koju idu i tjestenina i kruh – 40 kuna.

Okus, kako treba biti, ljutkast.

Na ovom mjestu, na samom izlasku iz Broda, obitelj se ne okreće samo turizmu. Društvo – sve redom tamburaši.

– Tata Antun ima sastav Berde bend. A nas tri sina, Filip (22), Roko (18) i ja, mi imamo svoj tamburaški sastav. Dilberi... S tatom ne možemo svirati, on ima društvo koje se nije mijenjalo 25 godina, a moramo još puno šarana pojesti ne bismo li mu se mogli pridružiti. No, i nas je krenulo. Bili smo na turneji u Švicarskoj, prošli Bern, Ženevu i Zürich, a sad ćemo opet. Brat Roko svirao je solo točku i u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski pred tisućama ljudi, ma ide nam... – vesele se sinovi.

Gosti im se vraćaju

Rodino gnijezdo nije elitno mjesto. Tu ništa nije pretjerano. Eto, cilj je da se gost dobro najede, da osjeti domaćinsku atmosferu.

– Nama je ideja da se gost vrati – kažu...

I rade sami, sinovi konobare, peku šarane, sviraju tamburu, dostavljaju stvari, dočekuju goste.

– Roko i kuha! A što ćemo, to je naše.. •

Turistička patrola

Slavonski kulen, a što drugo? Najbolje meso, bilo od vrata ili buta, stavlja se u posudu, dodaje se bijeli luk, ljuta paprika, a zatim i blaga, pa sve skupa ide u “top”. Kad je kulen gotov, suši se više od pola godine pa tek u svibnju ili lipnju jede. Šokački je običaj da se kulen, odnosno kulin, kako ga zovu, kuha. A seka? Isto, samo što je u tanjem crijevu pa je, eto, manja. Po kući, oni koji rade, godišnje naprave četiri ili pet kulena.

– Brzo ga nestane – kažu Slavonci pa dodaju:

– Kulena uvijek fali!

Panonsko more, koje je nekad bilo ovdje, a mi se sad šećemo po njegovu dnu, ostavilo je svoje tragove. Pa su tako na ovom području pronađeni kralješci kitova i zubi morskih pasa. Danas je jedno od ostataka tog mora jezero Balaton. U povijesti su, prije Rimljana, ovdje živjeli i – Kelti!

Komentara 1

RO
rojnik
20:10 14.12.2017.

Kak je da je tu bi falilo i soli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije