Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krčma Zlatni lug

Tri zlatna soma plivaju uz restoran, ribiču koji ih ulovi – besplatna večera

Požega
Foto: Srđan Hebar
1/4
30.11.2017.
u 11:15

Slavonija privlači naše goste. Kulen, šunka, slanina, čvarci! I to sve domaće. Pa ja sam, eto, neku večer do tri ujutro rezao čvarke, kaže vlasnikov sin i voditelj Leo Pandžić (27)

Šveđanin, vlasnik restorana s Michelinovom zvjezdicom, sjedi u Požegi u Zlatnom Lugu i – večera. Eto ga, stol do. Vidi se da čovjek uživa, a kad čuješ da ima takvu “titulu”, jasno je da se taj najeo ukusnih stvari u životu. A tu – specijaliteti fina domaća juha, rižoto od podolca, divljač i vinogradarski ćevap.

Otkud on ovdje?

– Čovjek je došao da bi od naših vinara iz Zlatne doline kupio vina za svoj elitni restoran u Švedskoj. Pa ima li bolje reklame za našu Požegu? – pita se vlasnik Zlatnog Luga Thomas Heinz Pandžić (52).

Zove u podrum. Među buteljama čaše, na svakoj piše drugo ime.

– To su kumovi. Kad krstimo mošt, onaj kojeg odaberemo za kuma mora naiskap popiti bokal vina! Nema bez inicijacije, ha-ha. Eto, vidi. Igor, Željko, Aljoša, Ivica... Kad navrati, pije što god želi. Naše vino ili Krauthaker, Kutjevo, Adžić, Galić... Ne može promašiti, najbolja su bijela vina iz Zlatne doline – govori Thomas.

Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar

Ribnjaci, jezero za kupanje, čak i igralište za nogomet. Mjesta za roštiljanje. Pa i jedino kamp-odmorište u Slavoniji. Smještaj, bazeni. Sve u 70 hektara, a mjesto tek treba privući izletnike.

Restoran je razlog zbog kojeg se prolazi pokraj table Donji Emovci nedaleko od središta Požege.

– Kao klinac išao sam s roditeljima na izlet u Luisenpark pokraj Mannheima. Imao sam 12 godina. Oduševilo me to mjesto. I rekao sam – kad narastem, želim imati i ja takvo izletište. Eto, 40 godina kasnije, ispunio sam san iz mladosti – kaže Pandžić.

– U to sam doba, u osnovnoj školi, radio kod nekih seljaka u Njemačkoj, vješao duhan, hranio stoku. Plaća mi je bila šest njemačkih maraka po satu. I tim sam novcem starijem bratu Paulu kupovao knjige za školu, mlađoj sestri Jannette haljinu... Brinuo sam se. I maštao o svojem parku... Eto, malo pomalo, danas imamo jelene lopatare, slavonsko-srijemske podolce, crne slavonske svinje Pfeifer... Tu, u jezeru, plivaju tri zlatna šarana. Ribič koji ga ulovi, dobiva besplatnu večeru. No, šarana mora vratiti u jezero. Eto, neki dan smo imali i kolinje – kaže vlasnik.

Leo (27), jedan od trojice sinova i voditelj Zlatnog Luga, kaže:

– Vinogradarski je ćevap naš forte. Eno ga tamo, vrti se, sad će biti gotov... Okusi Slavonije privlače naše goste. Kulen, šunka, slanina, čvarci! I to sve domaće. Pa ja sam, eto, neku večer do tri ujutro rezao čvarke!

Razgovaraju otac i sin, da ne bude da samo rade.

– Česti su nam gosti dečki iz klape Cambi. Pa oni zapjevaju. Pa zapjevamo mi. S jednog stola čuješ “Projdi vilo”, a s druge, naše, “Inati se, Slavonijo”.

I tko bolje pjeva?

– A oni... Ali, mi bolje kuhamo!

Istina, ako se negdje dobro jede, to je ovo mjesto. Preporuka!     

Komentara 1

Avatar acivij
acivij
21:47 22.01.2018.

U Zlatnom Lugu se ne jede dobro nego odlično. Nekoliko puta sam bio tamo i doći ću opet :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije