Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagradni natječaj

Ovo Valentinovo poklanjamo Vam naušnice iz kolekcije nakita Zlatarnice Rodić inspirirane starohrvatskim dizajnom

Ovo Valentinovo poklanjamo Vam naušnice iz kolekcije nakita Zlatarnice Rodić
10.02.2021.
u 15:19

Razveselite svoju bolju polovicu, najbolju prijateljicu, mamu ili sestru sa jednostrukim šibenskim botunima – naušnicama koje su ručni rad zlatarnice Rodić.

Motivi iz raznih krajeva hrvatske već desetljećima inspiriraju hrvatske zlatarnice u izradi nakita. Predstavljamo kolekciju tradicionalnog nakita Zlatarnice Rodić, gdje su starohrvatski motivi poput Moričića i Botuna pretočeni u pomno dizajnirani nakit od zlata i srebra. Danas, osim nedvojbeno jake estetike, ovaj nakit za onoga koji ga nosi znači oživljavanje stotinama godina stare hrvatske baštine.

Ovog Valentinova iznenaditi  ćemo jednu čitateljicu/ čitatelja ovim vrijednim poklonom.

Odgovorite na naše nagradno pitanje i osvojite ručno izrađene srebrne naušnice!

BOTUNI - Decentne razlike Šibenskog i Dubrovačkog nasljeđa

Botun, poznati ovalni oblik sastavljen od dvije polovice kugle spojene u sredini, ponekad ponavljajući, a ponekad jednostruki, zauzeo je mjesto prvog i omiljenog oblika pri izradi nakita inspiriranog tradicijom Šibenika i Dubrovnika.

Uz Konavoske, naušnice s područja Konavla koje su se već ozbiljno pozicionirale kao omiljeni trend u Hrvatica, botuni od srebra i zlata postaju svevremenski izričaj koji zbog svoje univerzalnosti postaju odabir žena i djevojaka raznih generacija.

Oboje inicijalno izrađivani od srebra, tehnikom filigrana, razlikuju se prvenstveno u malenim ukrasima po samom Botunu. Dok je dubrovački botun jednostavnije, glatke izrade, šibenski botun je uvijek ukrašen tankim nitima i prepoznatljivim kuglicama.

Nazivan još i 'Šibensko puce', motiv je preuzet sa šibenskih muških narodnih nošnja, a danas ga je osim kao nakit moguće vidjeti kao sastavni dio nošnji šibenskih klapa. Tijekom posljednjeg desetljeća prepoznat je kao originalni šibenski suvenir koji je odavno poprimio obilježja nacionalnog čuvenja.

Nagradni natječaj traje do petka 12.2. kada ćemo i objaviti ime pobjednika/pobjednice!

Dobitnik:

Hrvoje Mučnjak

Čestitamo!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije