Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se zaštititi

Ovo su najčešće nezgode i nepredviđene situacije koje nam se dešavaju na putovanjima

putovanje
Foto: Shutterstock
1/4
19.02.2024.
u 14:32

Istraživanja pokazuju da su Hrvati sve više skloni putovanjima u inozemstvo nakon razdoblja pandemije. Unatoč tome, putovanja nose rizik od zdravstvenih tegoba, ozljeda te krađa i gubitka imovine, stoga je važno biti oprezan i zaštititi se od potencijalnih nezgoda.

Kada bi napravili anketu i pitali ljude o čemu su danas maštali na radnom mjestu, odgovor broj jedan bi najvjerojatnije bio putovanja i odmor. Da parafraziramo poznatu rečenicu, mogli bi reći da je za većinu nas rad samo vrijeme između dva putovanja. A kako i ne bi bilo tako kada su to prilike za opuštanje, istraživanje i uživanje u novim iskustvima. Ali, to je i vrijeme kada se možemo naći izloženi raznim rizicima i nezgodama.

Hrvati vole putovati, a nakon razdoblja obilježenog pandemijom koronavirusa, istraživanja su pokazala rast putovanja hrvatskih građana u inozemstvo. Oko 45% putovanja traje 1-3 noćenja, dok 55% traje 4 ili više noćenja, pri čemu je najčešći razlog posjeta rodbini i prijateljima. Putovanja Hrvata u inozemstvo su u porastu, pri čemu gotovo polovica putuje u BiH i Njemačku, s glavnim motivom posjeta rodbini i prijateljima.

Bez obzira na to jeste li avanturistički putnik, posjećujete rodbinu ili uživate u opuštenom odmoru na plaži, važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti i poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako biste se zaštitili. Evo pregleda najčešćih nezgoda koje nam se događaju na putovanjima i kako ih izbjeći ili ublažiti.

Foto: Shutterstock

Zdravstvene tegobe

Zdravstveni problemi su česta nezgoda koja može zadesiti putnike, posebno na međunarodnim putovanjima. Procjenjuje se da između 15% do 37% putnika na kratkoročnim međunarodnim putovanjima doživi neki zdravstveni problem. Infekcije dišnog sustava i gastrointestinalni problemi su među najčešćim tegobama, pogađajući oko 40% putnika tijekom putovanja.

Zdravstvene tegobe poput probavnih problema, alergija ili ozljeda mogu se dogoditi tijekom bilo kojeg putovanja, a posebno u destinacijama s drugačijom klimom ili higijenskim standardima. Putnici bi trebali biti opremljeni osnovnim lijekovima i imati osiguranje koje pokriva medicinske troškove u inozemstvu.

Teže ozljede

Ozljede su još jedna česta nezgoda na putovanjima koje se mogu dogoditi svakome. Prometne nesreće, padovi, ozljede povezane s vodenim aktivnostima i nasilje su među glavnim uzrocima ozljeda putnika. Aktivnosti na otvorenom također nose rizik od ozljeda, posebno tijekom avanturističkih putovanja ili eko-turizma. Aktivnosti poput planinarenja, ronjenja ili skijanja uvijek nose određeni rizik od ozljeda ili nesreća. Prometne nesreće su jedan od najvećih rizika na putovanju, posebno u zemljama s različitim prometnim propisima i uvjetima. Vožnja na nepoznatim cestama može biti izazovna, pa je važno biti oprezan i pridržavati se prometnih pravila.

A tu su i prirodne nepogode poput uragana, poplava ili potresa koje mogu izazvati ozbiljne štete i opasnosti po putnike. Prije putovanja važno je provjeriti vremenske uvjete i pratiti lokalne upute za evakuaciju ili sigurnost.

Foto: Shutterstock

Krađe i gubitak vrijednih stvari

Krađe i gubitak imovine predstavljaju značajan izazov za putnike. Prema izvješćima, broj počinjenih krađa u Europi i dalje je zabrinjavajući. Krađa prtljage, džeparenje i otimanje imovine su neki od čestih oblika kriminala s kojima se putnici suočavaju. Gubitak ili krađa osobnih stvari poput novčanika, telefona ili dokumenata mogu biti iznimno stresni i ometajući za putnika. Stoga je važno paziti na svoju imovinu, koristiti se sigurnosnim mjerama poput skrivanja vrijednih predmeta i korištenja sefa u hotelima.

Čak i gubitak ili oštećenje prtljage postaje sve češći problem. Stopa problema s prtljagom gotovo se udvostručila u posljednjih nekoliko godina, što znači da je važno poduzeti dodatne mjere opreza kako biste zaštitili svoju imovinu tijekom putovanja.

Sigurnost prije svega

Iako su nezgode na putovanjima neizbježne, ne treba paničariti. Većina nezgoda može se izbjeći ili smanjiti pravilnim planiranjem i pažljivim ponašanjem. To uključuje odabir sigurnih destinacija, praćenje lokalnih upozorenja, opreznu vožnju i poštivanje sigurnosnih uputa tijekom aktivnosti na otvorenom. Putovanje s partnerom ili u grupi također može povećati sigurnost, budući da je uvijek bolje imati podršku u slučaju nezgode.

Foto: Shutterstock

Također je važno imati odgovarajuće osiguranje putovanja koje će pokriti troškove liječenja ili zamjene izgubljene ili ukradene imovine. Putno osiguranje za A1 korisnike pruža partner L'AMIE AG uz osiguravatelja Atlas Insurance PCC Limited, omogućujući korisnicima aktiviranje pokrića od samo 1,69 € (12,73 kn) dnevno za dane provedene u inozemstvu, bez prethodne uplate. Registracija je brza i jednokratna, te vrijedi za sva buduća putovanja. Pokriće uključuje zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgoda, osiguranje prtljage te osiguranje od kašnjenja i otkazivanja leta. Korisnici se mogu registrirati u A1 centrima i prodajnim mjestima, a ključne prednosti uključuju fleksibilnost u odabiru pokrića za svako putovanje te mogućnost registracije koja vrijedi za sve buduće putne avanture u narednoj godini. Korisnici se za Putno osiguranje mogu registrirati i u Moj A1 aplikaciji, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu (na koraku Dodatne pogodnosti).

Budući da su nezgode neizbježan dio putovanja, važno je biti pripremljen, oprezan i informiran kako biste maksimizirali sigurnost i užitak tijekom putovanja.

Sadržaj nastao u suradnji s A1.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije