Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malo, ali moćno

Ovo je najzdravije voće koje možete pojesti, tvrde dijetetičari

shutterstock
25.01.2024.
u 10:30

Iako je uključivanje bilo kojeg voća u vašu prehranu korisno, postoji jedno voće za koje registrirani dijetetičari kažu da je najzdravije od svih.

Kad god posegnete za komadom voća umjesto ultra-prerađenim slatkim poslasticama, napravili ste odličnu stvar za svoje zdravlje. Voće je prirodni slatkiš i za razliku od bombona i čokoladica koje ćete pronaći na blagajnama, znanstveno je dokazano da njegovo redovito uključivanje u prehranu koristi zdravlju na mnogo načina, piše Yahoo.

Iako je uključivanje bilo kojeg voća u vašu prehranu korisno, postoji jedno voće za koje registrirani dijetetičari kažu da je najzdravije od svih. Registrirane dijetetičarke Elysia Cartlidge, i Kristi Ruth se slažu da, iako sve voće ima nutritivne prednosti, najzdravije su borovnice. 'Ako njihova izrazita boja ne govori dovoljno, borovnice su visoko rangirane na popisu najzdravijeg voća jer su prepune raznih hranjivih tvari — ponajviše antocijana i polifenola koji su moćne fitokemikalije', kaže Ruth.

VEZANI ČLANCI: 

Cartlidge se slaže, rekavši da je dokazano da antocijanini u borovnicama smanjuju upalu u mozgu, kao i da podržavaju pamćenje, spoznaju i raspoloženje. To ih čini izvrsnom hranom za zdravlje mozga. Antioksidansi u borovnicama također su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Znanstvena istraživanja pokazuju da je redovita konzumacija borovnica povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, kao i s održavanjem zdrave težine i smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Cartlidge kaže da su borovnice dobre i za zdravlje crijeva. 'Fitokemikalije koje se nalaze u borovnicama također služe kao hrana za korisne crijevne bakterije, dok njihov sadržaj vlakana dodatno poboljšava njihove kvalitete koje su pogodne za crijeva', objašnjava,dodajući da borovnice također sadrže vitamin C i mangan (oboje podržavaju imunološko zdravlje) i među vrhunskim su izvorima vitamina K (koji podržava zdravlje kostiju).

GALERIJA: Jedna šalica borovnice dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 12 posto

1/3

Uz sve ove prednosti, lako je vidjeti zašto je ovo malo i moćno voće na vrhu. Ali, i drugo voće je prepuno nutritivnih prednosti. Registrirana dijetetičarka i osnivačica Rooted Wellnessa, Sarah Rueven, kaže da su jabuke među najzdravijim voćem jer su, poput borovnica, pune vlakana, vitamina C i polifenola (vrste antioksidansa). Rueven ukazuje na znanstveno istraživanje koje pokazuje da redovito jedenje dvije jabuke dnevno može pomoći u snižavanju LDL kolesterola, što je čini hranom zdravom za srce.

'Vlakna u jabukama također mogu usporiti pražnjenje želuca, što se pokazalo korisnim za mršavljenje i djelovanje protiv pretilosti', kaže Rueven, dodajući da je još jedna prednost jabuka to što su jednostavne za jesti u pokretu. Cartlidge i Ruth slažu se da su jabuke među najzdravijim voćem. 'Istraživanje otkriva da pojedinci koji svakodnevno konzumiraju jabuku trebaju manje lijekova na recept', kaže Cartlidge.

VEZANI ČLANCI: 

Jagode su još jedna namirnica koja je na vrhu Ruthine liste najzdravijeg voća. 'Ove bobice u obliku srca izvrstan su izvor vlakana i raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, zajedno s raznim bioaktivnim spojevima za koje se pokazalo da imaju ulogu u promicanju zdravlja ljudi i prevenciji bolesti', objašnjava ona.

Ako ste ljubitelj lubenica, imate sreće. Cartlidge kaže da je ovo još jedno od zdravijeg voća koje možete jesti. Budući da se prvenstveno sastoji od vode, ona ističe da je jedenje lubenice odličan način da ostanete hidrirani. 'Prepuna likopena, prirodnog antioksidansa, kao i vitamina A, vitamina C i raznih antioksidansa, lubenica ima veliku ulogu u promicanju zdravlja kože', objašnjava, dodajući da znanstvena istraživanja pokazuju da je redovito jedenje lubenice povezano sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.

Valja ponoviti da sve voće ima hranjivu vrijednost. Dakle, ako želite uključiti više voća u svoju prehranu, jednostavno odaberite voće koje vam se najviše sviđa, bilo da su to banane, kivi, kupine ili neko drugo voće. No ako želite najzdravije moguće voće, posegnite za šakom borovnica. Možda su male, ali su sigurno moćne!

Jeste li znali da se borovnice ovako beru? "Ne znam kako sam zamišljao berbu borovnica, ali ovako sigurno nisam..."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije