Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Znate li koliko dugo možete čuvati meso u zamrzivaču? Moglo bi vas iznenaditi!

shutterstock
24.01.2024.
u 09:30

Važno je pravilno zamrznuti meso kako bi što dulje trajalo i ostalo kvalitetno

Ako u zalihama imate velike količine mesa, potrebno je znati kako to meso pravilno pohraniti u zamrzivač da bi što dulje bilo sigurno za konzumaciju. Idealna temperatura zamrzavanja je minus osamnaest stupnjeva jer se tako sprječava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze u hrani, prenosi Good Housekeeping.

Iako stručnjaci kažu da je sigurno meso zamrznuti u originalnom pakiranju, za zamrzavanje dulje od dva mjeseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili spremanje u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu vrećicu u originalnom pakiranju. Također, uklonite masnoću i kosti s mesa te, ako je potrebno, narežite meso na porcije dovoljne za jedan obrok. 

VEZANI ČLANCI: 

Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli pilići i purani u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet mjeseci. Iznutrice se pak ne bi trebale čuvati više od tri ili četiri mjeseca. Kada se radi o svježem mesu, poput govedine, teletine i janjetine, ono može stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.

FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana. Za sirovu svinjetinu vrijede slična pravila kao i za govedinu i drugo meso. Svinjetina narezana na komadiće može trajati od četiri do šest mjeseci, dok pečena svinjetina može trajati od četiri mjeseci sve do godine dana.

VEZANI ČLANCI: 

Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki i šunke, ne bi se smjela čuvati u zamrzivaču dulje od jednog ili dva mjeseca. Neovisno o kojoj vrsti mljevenog mesa je riječ, ne biste ga trebali čuvati u zamrzivaču dulje od tri ili četiri mjeseca. 

Ako nekada poželite napraviti više kuhanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuhano meso u zamrzivaču ne održava kvalitetu i svježinu na isti način kao i sirovo meso. Prema FDA-i, kuhano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati dulje od dva ili tri mjeseca. Riba i plodovi mora pomalo su komplicirani kada se radi o pravilima zamrzavanja.

Nemasna riba, poput tune i bakalara, u zamrzivaču može stajati od šest do osam mjeseci, dok masna riba, poput skuše i srdele, može stajati puno kraće, od dva do tri mjeseca. Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, lignji i rakova, u zamrzivaču će trajati od tri do šest mjeseci.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Komentara 1

EJ
ejStef
15:52 24.01.2024.

Na -18 meso je skoro pa vječno, to sam naučio kada smo radili projekte za mesnu industriju... Navinite škrinju i možete ostaviti meso budućim generacijama. Uostalom, teoretski se još uvijek može jesti meso mamuta kada ga se nađe smrznutog. Siguran sam da su neki to i probali... Uglavnom, FDA je Američka regulatorna agencija, ne Europska. Tamo su zabranjena Kinder jaja i slično, ako je iz Amerike, ne znači automatski da je dobro ili znanstveno utemeljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije