Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto samo Švedska?

Ovo je misteriozna bolest koja 'drma' Švedskom zadnjih 20 godina

Resignation syndrome
screenshot/youtube
26.10.2017.
u 08:08

Liječnici se slažu da je ovo stanje posljedica proživljene teške traume i nazivaju ga sindrom ostavljenih.

Skoro dva desetljeća Švedska se bori protiv tajanstvene bolesti koja pogađa samo tražitelje azila u toj zemlji. Djeca se povlače u sebe, prestaju hodati i razgovarati, čak odbijaju otvoriti oči. Na kraju se ipak oporave, ali postavlja se pitanje zašto se ovo događa samo u Švedskoj?

Kad ju je otac podignuo iz invalidskih kolica, devetogodišnja Sophie izgledala je beživotno. Ipak, kosa joj je zdrava i sjajna. No, njezine oči su zatvorene. I ispod odjeće nosi pelenu. Posljednjih 20 mjeseci hrani se kroz cjevčicu.

Sophie i njezina obitelj tražitelji su azila iz bivšeg SSSR-a. Stigli su u prosincu 2015. i smješteni su u naselju za izbjeglice u malom gradiću u središnjoj Švedskoj, piše BBC. 

"Njezin krvni tlak sasvim je normalan, ali isključila je svijest zbog okrutnog svijeta oko sebe, kaže dr. Elisabeth Hultcrantz, liječnica volonterka. Svi refleksi joj rade normalno, raste joj i impulsna frekvencija kad je mnogo ljudi posjeti. Sve izgleda normalno, ali problem je još i u tome što ona ne otvara usta. Ako nastane neki problem s cjevčicom za hranjenje, Sophie bi se mogla ugušiti. 

Liječnici se slažu da je ovo stanje posljedica proživljene teške traume i nazivaju ga sindrom ostavljenih. Sophie je bila u automobilu sa svojim roditeljima kada je pred njih u domovini stao pripadnik lokalne mafije. Izvukao ih je iz automobila i nanio im teške ozljede. Sophie je sve to gledala. Majku su na kraju pustili pa je ona zgrabila djevojčicu i pobjegla. Sophijina oca zadržali su i on se ne sjeća što se dalje događalo. Svoju je suprugu i kćer našao tri dana kasnije, a zatim su se skrivali kod prijatelja iduća tri mjeseca dok nisu pobjegli u Švedsku. Na ulasku u zemlju zadržali su ih satima. Tada se Sophie počela povlačiti u sebe. Kada je čula da su im rekli da ne mogu boraviti u Švedskoj, Sophie je prestala jesti i piti. 

Sindrom ostavljenih pojavio se u Švedskoj prvi put u 90-ima, a više od 400 slučajeva zabilježeno je u razdoblju od samo dvije godine, od 2003 do 2005. Pojavile su se priče da roditelji truju djecu kako bi osigurali ostanak u zemlji ili da djeca glume, no ni za jednu od ovih tvrdnji nema dokaza, a ovakvi slučajevi, osim u vrijeme koncentracijskih logora, nisu zabilježeni izvan granica Švedske. 

 

Komentara 15

JU
juma
10:08 26.10.2017.

Sindrom fobije od deportacije poznat u medicini. Lijeci se 100% ucinkovito hitnim davanjem terapije u vidu trajnog azila, a ako uslijedi i obilna socijalna pomoc ne ostaju nikakve posljedice.

DR
Draš
10:19 26.10.2017.

U švetskoj ima svakakvih endemskih bolesti koje vrebaju azilante,tamo oni ulaze u pubertet sa 30 i više godina .

Avatar nekakav
nekakav
11:13 26.10.2017.

lijek je poznat, ali je jako skupi. zove se socijalna pomoć, besplatni stan i državljanstvo, a i sam azil je dovoljan. lijek se propisuje posebno teško bolesnima. ne lažimo se, ovo nije bolest, ovo je igra živaca, u kojoj najčešće popusti država. za mjesec dana cijela obitelj bude se zaoblila od fine hrane, počela se smijati, i postat će 'živa'. što nisu rekli istinu, kakva mafija, kakav sukob, napad kriminalaca, o čemu oni?! koga ruska mafija (kao da su ostale nježnije) uzme na nišan, taj se ne pretvara u nekoj švedskoj, već nestane bez traga, bilo sam, bilo da ga oni 'izbrišu'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije