Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjakinja savjetuje

Ove obroke trebate jesti prije treninga kako bi bio što kvalitetniji!

Shutterstock
13.01.2020.
u 14:52

U moru zadataka koje morate napraviti prije odlaska na trening kao što je plan treninga, pronalazak sportskog grudnjaka i opreme, i spremanje potrebne opreme, plan obroka prije izlaska iz kuće jako je bitan. Bez dobre energije nema ni dobrog treninga.

Dobar obrok prije treninga sadrži miks ugljikohidrata, proteina i masti tvrdi Mascha Davis, stručnjakinja.

"Trebat će vam ugljikohidrati za energiju jer vaši mišići trebaju glukozu kako bi radili", tvrdi Davis. Protein pomaže obnoviti mišiće i potiče njihov rast, a masti održavaju energiju tijekom treninga. Davis je odabrala devet obroka i otkrila ih za refinery29.com.

Zeleni smoothie
Jedan od najboljih obroka prije treninga po nutritivnom sastavu definitivno je zeleni smoothie. Konzumiranje nitrata prije tjelovježbe koje nalazimo u špinatu i kelju ima pozitivan učinak na mitohondrije - stanice za energiju. Banana ili neko drugo voće imaju ulogu ugljikohidrata, dodajte proteine kao što je proteinski prah ili zobene pahuljice i masti kao što je jogurt ili maslinovo ulje. Svemu, naravno, dodajte lisnato povrće poput špinata, kelja, blitve.

Foto: Shutterstock

Jogurt i voće
Odaberite grčki jogurt, zdravija je opcija, ali možete koristiti i obični. Dodajte voće i orašaste plodove - dobijete proteine, ugljikohidrate i masti u jednom brzom, jednostavnom i zdravom obroku. 

Foto: Shutterstock

Energetske pločice
Ako ste u žurbi proteinske pločice najbolja su opcija. Ipak, trudite se pronaći one bez dodanih šećera, neka imaju barem 3 grama vlakna i uglavnom prirodne sastojke. 

Foto: Shutterstock

Avokado tost
Ovaj obrok u trendu je s razlogom. Avokado tost s jajem je ekstremno zdravi obrok pogotovo prije treninga. "Tost od cjelovitog zrna pun je vlakna, avokado ima zdrave masti, a jaje je protein. Ovo je kompletni obrok", kaže Davis.

Foto: Shutterstock

Zobena kaša
Zobene pahuljice nutritivno su bogate i mogu se jesti na razne načine. "Dodajte bučine sjemenke kako biste dobili dozu željeza i sezam za kalcij. Biljno mlijeko ili ono s manje masti osigurava dozu proteina, a voće koje možete dodati na vrh dat će vam sve potrebne vitamine i minerale."

Foto: Shutterstock

Maslac od orašastih plodova
Velika žlica maslaca od kikirikija ili nekog drugog orašastog ploda ravno iz staklenke u vaše tijelo je odlična opcija. "Ovi maslaci su odličan izvor proteina i masti", tvrdi Davis. Možete ih kombinirati i s drugim namirnicama, a odlično se slažu s kiselim jabukama i bananama koje su bogate vlaknima i antioksidansima. Ako želite dodatnu dozu ugljikohidrata namažite maslac na rižin kreker.

Foto: Shutterstock

Celer, maslac od orašastih plodova i goji bobice
Celer je bogat vodom, a da biste dobili bogat obrok i puno energije dodajte celeru namaz od orašastih plodova i goji bobice ili grožđice. 

Foto: Shutterstock

Povrće i hummus
Hummus je uglavnom slanutak koji daje dozu proteina, ugljikohidrata i vlakana, a povrće poput mrkve i celera dozu antioksidansa. Hummus možete zamijeniti i grčkim jogurtom.

Foto: Shutterstock

Sir i krekeri
Ova kombinacija ne mora biti fina samo uz čašu vina subotom navečer. Zapravo je odlična užina prije odlaska u teretanu. Birajte zdrave, integralne krekere i manju porciju sira. 

Foto: Shutterstock

U videu ispod pogledajte savjete kako ostati u formi i nakod pedesete godine života:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije