Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez pol muke

Ova dijeta stvarno djeluje! 10 načina da 'ubijete' 500 kalorija i smršavite

Jede ispred televizora muškarac i žena
Foto: Thinkstock
14.01.2014.
u 14:45

Ako smanjite unos za samo 500 kalorija na dan, kilogram masnog tkiva istopit ćete u otprilike dva tjedna.

Za gubitak jednog kilograma težine, odnosno masnog tkiva bit će potrebno potrošiti oko 7500 kalorija.

Najučinkovitiji način da to postignete jest da svaki dan smanjite kalorijski unos. Već sa 500 kalorija manje na dan jedan kilogram sala istopit ćete u otprilike dva tjedna. Možda nije dovoljno brzo, ali je zdravo i učinkovito te prije svega – jednostavno. Donosimo deset načina da kalorijski unos smanjite za tih 500 kalorija bez puno muke i odricanja.

1. Prestanite jesti ispred televizora

Ako vam otkrijemo da ćete pojesti gotovo 300 kalorija više budete li jeli pred TV-om, možda vas to natjera da sjednete za stol i jedete kao čovjek.

Pa ako još TV zamijenite žustrom šetnjom, "skresali" ste 500 kalorija.

2. Jedite iz manjeg tanjura

Jeste li znali da je odrasloj osobi dovoljna porcija koja stane na dječji tanjur? Odaberete li manji tanjur, pojest ćete 20 posto manje nego inače. I, nema repeta.

3. Recite zbogom kikirikiju

Orašasti su plodovi prava napast. Ako pokušavate smršaviti, zaboravite na kikiriki. Ako baš morate, ograničite se na šaku orašastih plodova, a ostatak držite izvan dohvata. Šaka miješanih orašastih plodova ima oko 175 kcal, no tko je stao na jednoj porciji?

4. Naručite espresso

Kava sa šlagom ili napici s okusima poput instant-kava u vrećicama puni su šećera i praznih kalorija. Zato radije naručite espresso. Jedna šalica ima tek 30 kalorija dok "fensi" kavice obiluju i s čak 500-tinjak.

5. Jedite manje tjestenine

Umjesto tanjura tjestenine poslužite tanjur povrća.

6. Ne morate baš polizati tanjur

Ostavite barem četvrtinu hrane na tanjuru i to učinite sa svakim obrokom tijekom dana. Ostatke možete iskoristiti za sutrašnji ručak, na primjer.

7. Izbacite iz jelovnika gazirane sokove

Gazirani sokovi puni su šećera, a s njima je lako pretjerati jer ne obraćamo pozornost na "tekuće kalorije". Umjesto gaziranog soka izaberite vodu.

8. Doručkujte jaja

Dva kuhana jaja za doručak zasitit će vas jer su puna proteina, a tijekom čitavog dana osjećaj sitosti bit će u ravnoteži pa ćete na koncu pojesti oko 416 kcal manje, kaže Health.com

9. Jedite kad ste gladni

To ste sigurno čuli već milijun puta. Ali, drukčije ne ide. Nemojte se izgladnjivati i pažljivo osluškujte organizam. Jedite što više voća, povrća i hrane bogate vlaknima.

10. Čitajte etikete!

Ako znate što i koliko jedete, lakše ćete kontrolirati unos kalorija i bolje se informirati kolika je zapravo jedna porcija. I oni zdravi keksi naštetit će vašem dijetnom planu ako pojedete cijelu kutiju. Podijelite ih s prijateljima i smanjite unos kalorija.

>>Objavili ste rat kilogramima, ali vaga stoji? Ponavljate jednu od ovih 10 grešaka

>>Smršavite bez dijete i vježbanja pomoću ovih savjeta

Uz pomoć alata 'Pronađite svoju dijetu' možete samo u par koraka doći do dijete po svojoj mjeri. Na raspolaganju vam je nekoliko karakteristika u kojima ćete označiti koju hranu preferirate i što želite da vam se često pojavljuje na tanjuru. Ovaj alat je individualan za svaku osobu, ali je brzi i jednostavan. Pronađite svoju idealnu dijetu ovdje.

Uz stručnu podršku i personaliziran pristup donesite zdravu odluku i lako izgubite suvišne kilograme unutar online kluba Mršavimo zajedno!

Komentara 10

Avatar kralj_je_gol
kralj_je_gol
18:43 14.01.2014.

Ima ovdje dobrih savjeta ali ih smatram dosta nepotpunima pa bih se nadovezao i podijelio svoje iskustvo... nisam pretila osoba ali sam znao imati od 5-13 kilograma viska koje je moguce dosta brzo izgubiti na zdravi nacin. Evo recepta kako izgubiti 10 kg u 4 tjedna - provjereno na sebi ! - obavezno jesti dorucak, rucak, veceru i medjuobroke ! - medjuobrok mora biti nisko kalorican (vocni jogurt sa muslama, 2 jabuke, 1 banana... - konzumirati namirnice sa niskim indeksom masnoce - konzumirati hranu bogatu proteinima jer nas ona dugo cini sitima - proteinski shake 2x dnevno (najbolje proteinski matrix sa 12 satnim otpustanjem), on ce osigurati da tijelo uvijek ima na raspolaganju proteine koji imaju jako bitnu ulogu u gubitku tjelesne mase (nije obavezno ali ubrzava proces za 20-30 %) - secer skroz izbaciti - zamjeniti sa steviom - kruh izbaciti - eventualno kriska integralnog za rucak - prigrliti filozofiju low calories/low carb/low fat Pa sto onda na kraju jesti ??? - Sve mahunarke, posne sireve , sirovo i kuhano povrce , voce (niskokaloricno), integralne zitarice (musli, pahuljice...), bijelo meso... 5 obroka dnevno pravilno rasporedjenij (svakih 2.5-3 h) ce programirati metabolizam da ne pohranjuje masti (ili stvara iz viska ugljikohidrata) vec da energiju trosi iz nasih masnih rezervi. Provjereno i besplatno ... Sretno ...

ŠI
šimun
20:07 14.01.2014.

burek ujutro, burek za ručak i burek za večer i nema gladi ni kila

ŠI
šimun
20:04 14.01.2014.

jeden 10 krafni dnevno a nikako smršavit, šta radim krivo gospođice Ana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije