Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
specijal

Osvježite duh i tijelo jesenskim namirnicama – bundevama i gljivama

bundeve
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
07.09.2015.
u 15:34

Jesenski plodovi zemlje su kesten, jabuka, kruška, kukuruz, gljive koji su nam dani kako bi se suprotstavili i spriječili prehlade jer sadrže vrlo moćnu kategoriju spojeva – fenolne kiseline.

Svakom se godišnjem dobu treba prilagoditi jer svako donosi blagodati i teškoće. Tako je i s jeseni. Osim što dani postaju sve kraći, jutra i noći češće su maglovite i znatno hladnije, a dani ipak znaju biti lijepi – topli i mirni – osim odjeće, potrebno je prilagoditi i prehranu.

Jesenski plodovi zemlje su kesten, jabuka, kruška, kukuruz, gljive koji su nam dani kako bi se suprotstavili i spriječili prehlade jer sadrže vrlo moćnu kategoriju spojeva – fenolne kiseline.

Kraljica jeseni i nezaobilazan motiv jesenskih pejzaža je bundeva. Ona je čest sastojak hrvatskih autohtonih jela. No ona su nerijetko jako kalorična i masna, poput bućnice ili variva od buće i vrhnja. No, s bućama možete sve – napraviti krem juhu, rižoto i razna druga jela.

Žućkasto-narančasto meso bundeve sadrži niz kvalitetnih sastojaka. Osim manjih količina bjelančevina, ugljikohidrata i masti, tu su vitamini karotin ili provitamin A, vitamin C, E i K i vitamina B grupe – B1, B2, B6. Potom niacin, folna kiselina... Od minerala sadrži kalij, fosfor, kalcij i željezo., a ima i pektine, celulozu i druga biljna vlakna.

Osim zbog ploda bundevu se uzgaja i zbog sjemenki koje su znatno hranjivije (ali i kaloričnije) –bogate su mastima (45 %), bjelančevinama (oko 25 %) i ugljikohidratima (oko 18 %). Znatno su bogatije i vitaminima i mineralima, posebno željezom, fosforom, kalijem, kalcijem. Sjemenke bundeve odlično su sredstvo protiv crijevnih parazita, najčešće se preporučuju kao učinkovito i neškodljivo sredstvo protiv dječjih glista.

Krem juhu od bundeve najbrže se napravi tako da ogulite koru, očistite sjemenke, a meso narežete na kockice. Stavite ih u kuhati u vodu tako da malo prekrije narezanu bundevu. Dodajte soli, kuhajte 20-ak minuta, a potom izmiksajte. Dodajte vrhnje za kuhanje i malo kopra te papra po želji.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Jesen je doba gljiva kad i amateri vole otići na – gljivarenje. A općepoznata činjenica je da su gljive šumsko meso. Na gljivarenju doista zna biti zabavno (iako tako na prvi pogled ne djeluje), no boravak u prirodi i branje gljiva tijekom kojeg naučite puno zanimljivih činjenica o tom ukusnom povrću, može biti odličan način borbe protiv stresa.

Iako se u supermarketima najčešće mogu naći 'umjetni' šampinjoni, upravo sada je vrijeme za nabavku vrganja, velikih sunčanica, smrčaka, truba...

Gljive mogu biti glavno jelo, prilog, ali i začin jelima. Tako je malo poznato da sušene trube (crne) ljubitelji gljiva često koriste za dodatni šmek gulašima i jelima na žlicu. Sušene gljive moguće je nabaviti na tržnicama tijekom cijele godine.

>> Namirnica koja pomaže kod problema s jetrom i bubrezima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije