Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strast i fokus

Znanstvenici otkrili negativne strane zaljubljenosti

ljubav
Foto: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL
15.11.2013.
u 19:01

Baciti se u novu, strastvenu ljubav vrlo je uzbudljivo, no može biti i opasno

Baciti se u novu, strastvenu ljubav vrlo je uzbudljivo – zapravo toliko uzbudljivo da nova istraživanja pokazuju kako to može utjecati na sposobnost osobe da se usredotoči i obavlja poslove koji zahtijevaju pozornost.

Studiju, nedavno objavljenu u časopisu Motivation and Emotion (Motivacija i emocija), proveo je istraživač Henk van Steenbergen zajedno s kolegama sa sveučilišta Leiden i Maryland, prenosi HuffingtonPost.

Steenbergen je analizirao kako 43 ispitanika, koji su upravo ušli u novu vezu (što znači svježiju od šest mjeseci), obavljaju određene poslove, uključujući odvajanje relevantnih od nevažnih informacija. Njegovi rezultati pokazuju da su "visoke razine strastvene ljubavi kod osoba u ranoj fazi ljubavne veze povezane sa smanjenom kognitivnom kontrolom".

Drugim riječima, ispitanici su toliko obuzeti mislima o osobi koju vole da je njihova sposobnost koncentracije i obavljanja zadataka smanjena.

Steenbergen kaže da se pojava može pripisati tome kako mozak raspoređuje svoje ograničene resurse.

"Moglo bi biti da opsesivna priroda strastvene ljubavi nameće velika ograničenja na dobro obavljanje zadataka koji zahtijevaju samokontrolu." Odnosno, ako je vaš mozak u petoj brzini razmišljanja o ljubavi, manje ste sposobni usredotočiti se na druge stvari.

>>Riječi 'volim te' pakirate u celofan? Oprez, partner to može lako otkriti!

Ključne riječi

Komentara 2

KO
Kora
16:39 16.11.2013.

To se zna još iz škole. Kad odlučan đak najednom počne skupljati jedinice.

Avatar madcap
madcap
20:55 16.11.2013.

Kad proradi donja šteka gornja, i to je odavno općepoznato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije