Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što odabrati?

Odaberite: Stilovi vina za vruće ljetne dane

Vino
Foto: Robert Anic/PIXSELL
17.07.2013.
u 08:50

Sommelierka Jelena Šimić Valentić nas upoznaje s vinima za ove vruće i ljetne dane...

Svatko od nas ljubi i voli drugačije vino, što je sasvim u redu. Ovisno o tome u kojem trenutku dana ga pijemo, da li to je početak dana u koji ulazimo s čašom šampanjca kako bi sabrali misli od jučerašnjih doživljaja ili ušli radosni u novi dan s istom sasvim je svejedno. Ono što je najvažnije je da istinski uživamo i prožimamo sve okuse vina i minute datog nam vremena.

Kada razmišljam o ljetnim vinima, a najčešće ne razmišljam, samo ih guštam, uvijek odabirem vina koja odišu svojom svježinom, mineralnošću,voćnošću i profinjenošću. Volim se razveseliti i osvježiti pjenušavim ljepotanima koja me gotovo nikada ne razočaraju. Dobro rashlađena, čiji mjehurići uvijek razveseljavaju i osvježavaju sa svojom sočnošću, svilenkošću i odličnim kiselinama nikada vas ne ostavljaju ravnodušnima. A tek kad vas dodirnu arome i okusi, ovisno o kojem se pjenušavom ljepotanu radilo, bile to trešnje, zelene jabuke maline ili jagoda, jasno potvrđujete i osjećate prave okuse ljeta. Vrlo ih rado u večernjim satima volim probati i kao koktel koji bude pun osvježenja uz perlice pjenušca i odabranog voća.

Volim Sauvignon koji odiše grejpom, citrusima, mirisom svježe pokošene trave,stabljikom rajčice, ogrozdom. Posebno me raduju sauvignoni iz Novog Zelanda, točnije regije Marlborougha ili francuskog Bordeauxa ili Loira, posebno Sancerre ili Pouilly Fume. Mogu vas pratiti uz jelo ili samo kao aperitiv. Osjećate ga jasno i doživljavate svim vašim osjetilima. Probajte Sattlerhof Sauvignon Steirische Klassik 2012.,ili Chateau Les Tuileries 2012. Sve samo ne obični sauvignoni koji će vas u potpunosti osvojiti.

Svoju ljetnu poziciju zauzima i vrlo rado sorta Riesling čiji okusi i mirisi podsjećaju na jabuke, dinje, kruške… Obožavam njihovu eleganciju, profinjenost, i voćnost. Sa svojim izraženim kiselinama brzo osvajaju vina iz njemačkog Mosela, francuskog Alsaca ili austrijskog Wachaua. Potražite u vašim najdražim vinotekama spomenuta vina i nećete pogriješiti. Bilo da volite sasvim suha vina ili nešto manje suha, odnosno poluslatka ili slatka u Rieslingu možete pronaći sve da zadovolji vaše nepce.

Probajte Clemens Busch Riesling „Vom Rotem Schiefer“ gdje se visoke kiseline divno sljubljuju s ostatkom šećera.

Kada je vrijeme ručka i sunčeve zrake u svom vrhuncu, uvijek rado odaberem vino koje nije sazrijevalo u hrastovim bačvama, a ona koja jesu ostavljam za večernje sate. Miris drveta me asocira na okus jačih vina s notama maslaca, vanilije i kremoznosti a ono što uistinu paše ljetnim vrućinama su vina s izraženim kiselinama, svježinom, mineralnošću. Vina koja izazivaju uzbuđenje, zadovoljstvo i poletnost. Vina s mirisom i svježinom mora,citrusa. Bez puno sekundarnih aroma i barriqua.

Ljeti rado izaberem mlada vina naspram onih starijeg godišta. Ona odišu svojim primarnim i zavodljivim aromama, živahna su i voćna. Kao na primjer naše malvazije ili žlahtine, piše na <a data-cke-saved-href="http://www.wish.hr/" href="http://www.wish.hr/" jelena="" &scaron;imić="" valentić="" nas="" upoznaje="" s="" vinima="" za="" ove="" vruće="" i="" ljetne="" dane...\"="" target="_blank">Wish.hr.

Neizostavna su rose vina. Najdraža su ona koja su lepršava i osvježavajuća. Takva ljetna i moraju biti. Najdraže ljetno mi je Kupljen Modri Burgundac Rose i Taittinger Prestige Rose Brut NV Champagne. Sa svojom bogatom voćnošću i svježinom postaje moj idealan ljetni partner. Osvježavajuća crvena vina koja nemaju puno tanina i koja imaju glatku strukturu i posebnu nježnost također zauzimaju svoje mjesto u ljetnim vrućinama.

A na vama je da pronađete svoje vino i izaberete svoj stil koji vama najbolje odgovara i začinite vaše ljeto i učinite ga i ove godine nezaboravnim. Jer, vino nas zna vratiti i podsjetiti na najčudesnije trenutke koje smo proveli i mjesta na kojima smo bili.

Samo se začinite njime.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije