Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubitelji piva

Neven Pufnik: Želja mi je otvoriti prvi muzej piva u Lijepoj Našoj

'17.09.2012., Zagreb - Odvjetnik Neven Pufnik, obozavatelj i osnivac udruge ljubitelja piva, Drustvo prijatelja piva.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
1/4
21.09.2012.
u 12:00

Neven Pufnik sam proizvodi pivo, a ujedno je ekskluzivni zastupnik za rijetka piva u Hrvatskoj

Kad sam se počeo baviti pivarstvom, nije me pretjerano interesiralo pivo, čak mogu reći da nisam bio ni njegov ljubitelj. Ali eto, igrom slučaja baš je \'93. jedna austrijska pivovara tražila čovjeka u Hrvatskoj, ja sam se javio i ušao u tu vrstu posla.

Šest komada 600 kuna

Kasnije sam, obilazeći sajmove, otkrio prave okuse piva i tako je počela moja životna priča s pivom, koja traje i danas – pripovijeda Neven Pufnik kojemu je pivo i sve što se uz njega veže postalo hobi i nešto od čega živi. Inače diplomirani pravnik nikad se nije bavio strukom, no danas uvozi 160 vrsta piva uglavnom nepoznatog široj javnosti, nabavlja sastojke za proizvodnju piva kod kuće, a oformio je i Društvo prijatelja piva, čiji su se članovi donedavno skupljali u skladištu ispod njegova stana, gdje drži na stotine vrsta piva, a tko god ode u inozemstvo, mora donijeti bocu. Među policama smjestilo se i najskuplje pivo koje postoji u Hrvatskoj, austrijski Samichlaus, čija 5-litrena boca stoji 950 kuna. Pivo sa 14 posto alkohola rade svećenici jednom godišnje, na Svetog Nikolu, puštaju ga da odleži u tankovima 10 mjeseci i onda se puni u boce.

– Konzumira se uglavnom poslije jela, uz deserte, posebno one na bazi čokolade. Preporučena je temperatura serviranja 12-14 stupnjeva u širokoj konjak-čaši. Sva aromatizirana piva tako se piju kako bi se osjetila ta njihova aroma – opisuje Pufnik. Zaljubljen je, dodaje, u trapiste, vrste piva koje se proizvode u samostanima. Njih ima tek osam u svijetu, a toliko ih voli da se potrudio nabaviti, kako sam kaže, svjetski raritet Westvleteren. Pivo je donedavno bilo nemoguće kupiti u redovitoj prodaji, morao si po njega ići u belgijski samostan, gdje si potpisivao izjavu da sav novac od prodaje piva ide za obnovu samostana.

– Samostan su obnovili prošle godine i odlučili pustiti dio u prodaju, no još uvijek sav novac ide u humanitarne svrhe – kaže Pufnik i dodaje kako je za Hrvatsku nabavio minimalnu količinu, 120 boca. Boce se prodaju u paketu od šest komada s dvije čaše, što košta oko 600 kuna. Osim što ima na stotine punih u svojoj kolekciji, Pufnik skuplja i prazne boce piva.

Novi dućan pive

– Imam ih oko 2000, sve sam ih i popio, naravno. Usto skupljam i sve pripadajuće artikle, od čaša, podmetača, a želja mi je jednog dana napraviti muzej pivarstva – kaže Pufnik. Ove je godine i skuhao prvo pivo koju je dao u prodaju nekim kafićima na obali, a uskoro će se naći u ponudi u njegovu dućanu na Ljubljanici koji svoja vrata otvara u listopadu.

– Kada sam prvi put skuhao pivo 2002. godine, malo tko je to radio u kućnoj radinosti, a danas ima oko 400 ljudi koji se time bave i rade puno bolje pivo od kupovnog jer nije frizirano niti ima aditiva – kaže Pufnik i dodaje kako se danas može miješati toliko vrsta sladova da svaka proizvedena u kućnoj radinosti ima dušu. Osim toga, malo je poznato da je u Hrvatskoj to već tradicija, budući da su nekada slavonske snaše bile zadužene za kuhanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije