Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGO SE TOGA PROMIJENILO

Nekad se zvao Zlosela, a danas dobiva novi izgled

Foto: Srđan Hebar
1/5
30.07.2019.
u 08:27

Marina je nova, plaža je uređena... U posljednjih nekoliko godina mnogo se toga promijenilo, vidi se da se ovdje radi.

Pirovac, mjesto u kojem vječno – piri. Vjetar. Tako je i dobilo (novo) ime. A o starom imenu, nešto kasnije. Koji je vjetar? – Maestral – kažu domaći.

Na terasi “Lorda”, kafića u centru, toliko puše da bi i na 38 dobro došla neka vesta. Gdje ćeš ljepše?

A gdje god se turist okrene, vidi poznato lice. Pirovac je ljetovalište Zagrepčana, vikendaša.

– Pa di si... Ajd’ k nama – javlja se poznanik iz Zagreba. Sjedi sa sinom u kafiću do “Lorda” – u “Navigatoru”. Malac peca tu na molu ispred “Navigatora”, koji je svojedobno bio poznat kao kafić s najjeftinijom kavom na Jadranu. Pet kuna. Medvjed. I to velika kava s mlijekom, vrlo dobra. Cijena je u međuvremenu skočila, ali je i dalje pristojna – devet kuna. Milina. Tko god kao turist u mjesto dođe iz metropole, garantirano srest će nekog poznatog. Tako je tu oduvijek bilo.

Ličke čarape usred ljeta

Pričamo s domaćima, rješavamo enigmu imena Zlosela. Tako se Pirovac zvao prije. No, malotko točno zna zašto je tome tako. No, intrigantno je.

– Vidi, kad su nas Turci napadali, naši su ih djedovi svaki put dočekali – vrelim uljem. I nikad nas nisu osvojili – priča jedan.

Druga teorija ide dalje:

– Bio je vladar Draganić. I on nas je tako prozvao! Jer, naši stari bi prvo obradili svoje polje, a njegovo ne bi. Ili bi to učinili tek kasnije. Pa nas je, budući da je tu bilo puno sela, nazvao tako... Zlosela – priča Toni Gulam (52).

Foto: Srđan Hebar

Nešto kasnije, i nova teorija. Priča je Žuti. Legenda mjesta.

– Ne, ništa od toga s uljem. Mislim da to nije razlog. Nego, mi smo uvijek tu bili zajebanti. I kad su Austrijanci radili karte, u doba Austro-Ugarske, pitali su domaće kako se zove ovaj otok. A naši bi im stari rekli Guzica. I oni bi zapisali... Kad su pitali kako se zove selo, oni bi rekli Zloselo. I tako je ostalo. Eto imam prijatelja koji ima i staru pomorsku kartu na kojoj se to točno vidi... – priča Žuti.

Tko će ga sad znati. Jedan sluša razgovor pa kaže:

– Ma mi ćemo i referendum organizirati da nam se vrati to ime Zloselo.

– Nećemo! – inzistira Žuti i nastavlja:

– Bila je tu jedna taverna. “Šiko” se zvala. Da je kamera tad bila unutra, pa Smoje bi ima za napisat tisuću tekstova. Ma i više. Kakvih je tu štoseva sve bilo...

Netko se od domaćih nešto kasnije sjetio i susjeda koji je cijelo ljeto hodao u ličkim čarapama.

– Navodno je jednom molio pilota u avionu da podigne prozore jer mu je propuh. Smijali smo se, ali čovjeka je mučila prostata. Vječno je pio uvin čaj, mučio se... – govore u selu.

Priča kasnije Gulam i o povijesti svojih djedova.

– Nekad su Pirovčani bili zemljoradnici. Pa ribari. Danas se bavimo turizmom. A kako je nekad bilo, evo ja znam svojih pet generacija predaka, i nekad su kćerima ostavljali ove gruntove uz more, a sinovima polja. Kad bismo računali, polje je danas dva eura po kvadratu, a uz more je kvadrat 200 eura... Kako se to brzo promijeni.

Foto: Srđan Hebar

Blato kao lijek, za budućnost

Što je budućnost?

– Volio bih da u budućnosti mjesto bude poznato po zdravstvenom turizmu. Imamo ljekovito blato. To je naš forte – govori Gulam.

Mjesto kao mjesto, raste. Svojedobno su imali najmlađeg načelnika u zemlji, i vidi se da se ovdje stvari mijenjaju. Nekadašnji kultni kafić “Berekin” danas je – fini restoran. Niknula je i moderna marina. Pirovac iz godine u godinu dobiva novi izgled. Umiven je. I plaža Lolić prošla je “face-lifting”, dobila je suncobrane, šljunak... Pirovac pomalo postaje mjesto u kojem se vidi da se nešto radi. Dobiva moderan izgled.

Na rivi srećemo dvoje Nizozemaca, par u 30-ima.

– Tražimo apartman, ali odustali smo, nema mjesta! – žale se.

Cijene su od 40 eura naviše. I sve je puno, a to nešto govori. U doba kada su cijene otišle u nebo i u turističkim centrima su samo stranci, ovdje si čovjek može priuštiti ljetovanje.

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 8

Kvaliteta i raznolikost smještaja 6

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8 

Gostoljubivost i susretljivost domaćina

Večernja zabava i 
provod 6 

Kulturni sadržaji 7

Rekreativni sadržaji 9

Izgled plaža 9

Inovativnost, originalnost i autohtonost 7

Opći 
dojam 8

 

VRSAR 95

DUGI OTOK 88

MURTER 88

MEDULIN 86

NIN 86

MOŠĆENIČKA DRAGA 85

VIR 85

FAŽANA 84

SUSAK 82

NOVI VINODOLSKI 81

LOVRAN 80

PIROVAC 76

TRIBUNJ

ČIOVO

ŠOLTA

BAŠKA VODA

PODGORA

LOPUD

KUPARI

LUMBARDA

 

Lolić - plava zastava, novi suncobrani od trske, kultno mjesto. najpopularnija plaža. Šljunak

Starine - plaža pokraj staroga grada, manja, ali ima sadržaja - Pasare, pedaline, jet-ski. Tu je zabava

Mojster - Nije plaža, već otok ljubavi. Tko ima čamac, idealno za odlazak na kupanje. Samo, stijene su strme...

U Pirovac možete doći automobilom iziđete li s autoceste na izlazu Pirovac, no bliži je put iz metropole preko Benkovca i Vrane. No, puno je novih kamera na magistrali... Polako, bez žurbe!

Parking 7 kuna

Pivo 17 kuna

Kava 9 kuna

Sve je blizu i pod nosom. Iz Pirovca na izlet idealan plan

Izleti, izleti...


Pirovac je idealna baza za vikendaše koji žele obići srednju Dalmaciju. NP Krka je blizu, Vodice su udaljene 10 minuta vožnje, pa još 10 Šibenik. I Zadar je blizu, i Biograd na Moru, i NP Kornati, i Park prirode Vransko jezero... Ma sve vam je pod nosom.

Šetnja starim gradom


Legenda kaže da su domaći Turke ovdje sa zidina dočekivali vrućim... ne kolačima, već uljem. Kako ih ne bi osvojili. Domaći su obnovili i vrata crkve. – Ako su ih mogli obnoviti naši stari prije 150 godina, i mi bismo trebali to učiniti – kažu u mjestu

Odmoriti dušu ispod bora


U Pirovcu je i hotel “Miran”. I mirno je. I kamp. I niz vikendica. Za gosta, ovdje nije loše puniti baterije, otići na plažu, popiti piće koje nije vrtoglavo skupo, navečer malo prošetati i odmarati se pod borom. Ima li što ljepše?

 

Ključne riječi

Komentara 2

IG
Igggy
10:39 05.08.2019.

Žešća selendra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije