Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tako fino

Ne sanjajte, stvorite sami okuse Istre na svojim tanjurima

Tjestenina s tartufima
Foto: Thinkstock
23.05.2014.
u 15:26

Pravo je vrijeme da se poigrate sa svježim namirnicama iz prirode. Ovo su neki od recepata s kojima ćete na svojim tanjurima poslužiti ono najbolje od Istre. Dobar tek!

Fritaja s divljim šparogama

Divlje šparoge rastu samo u šumama Istre, Kvarnera i sjeverne Dalmacije, a beru se od trećeg do petog mjeseca. Odlomimo mekane dijelove šparoga, jer se samo oni koriste u prehrani, a zatim ih lagano popečemo na maslinovom ulju, posolimo i popaprimo. U međuvremenu, umutimo jaja i njima prelijemo šparoge. Ovu kajganu možemo poslužiti uz meku palentu, u kojoj može biti malo šparoga ili pancete.

Tjestenina ili njoke s tartufima

Foto: Thinstock

Foto: Thinkstock

Umak U otopljeni maslac (jedna žlica po osobi) naribati 20 g tartufa (po osobi). Dodati žlicu maslinovog ulja, parmezana i vrhnja, a može i jedan žumanjak. Sve lagano izmiješati i, ako treba, dodati žlicu-dvije vode u kojoj je kuhana tjestenina, jer umak mora biti kremast. U međuvremenu skuhati tjesteninu (150 g po osobi). Uz jela s tartufima savršeno ide malvazija. Malvazija je sorta grožđa stara najmanje dvije tisuće godina, a smatra se da su je u XIV. stoljeću s grčkog otoka Peloponez u Istru donijeli venecijanski trgovci vinom.

Tagliatelle od boškarina

Za ovo jelo meso boškarina (istarskog goveda) uzima se od ramsteka, a prije uporabe treba odležati 45–60 dana (tzv. suho vrenje). Potom ide u blagi pac, koji čine senf i mediteranski začini (morska sol, papar i ružmarin). Režu se komadi od 200–300 g, pa se peku na žaru. Kasnije se režu na listiće i slažu preko podloge od povrća ili rukole. Začine se ekstra djevičanskim maslinovim uljem, krupnom morskom soli (ne treba pretjerivati, jer je soli bilo i u pacu), miješanim paprom i listićima parmezana. Uz meso boškarina odlično ide crveno vino teran. Teran je nekad bila najrasprostranjenija sorta crnog grožđa u Istri. U povijesnim zapisima nalaze se podaci da je 1408. ovim vinom darivan mletački, a 1411. godine austrijski ambasador, što govori o izuzetnom renomeu ovog istarskog vina.

>>Poslužite se i vi ovom delicijom! Napravite fritaju sa šparogama i pancetom

>>Divljakuša pred kojom na koljena padaju čak i okrunjene glave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije