Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremna je za sutra

Ne pamtimo bolju sarmu od ove, a tajna je u tehnici kuhanja i sitnim trikovima koji čine ovo jelo nenadmašnim!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
31.12.2022.
u 07:00

Ne postoji osoba koja ju je probala, a da nije rekla da bolju sarmu u životu nije jela! Glavni 'adut' načina pripreme je tehnika 'kuhanja' preko noći u pećnici kao i bezbroj manjih trikova zbog kojih je ova sarma tako posebna da smo odlučili recept podijeliti s vama.

Gastroblogerica Tatjana Miletić na svom blogu često objavljuje obiteljske recepte koji se prenose s jedne generacije na drugu želeći ih spasiti od zaborava. Ovu savršenu sarmu treba samo jednom probati da biste se zaljubili u nju. Priprema traje malo duže, ali dobra vijest je da je možete ostaviti preko noći u programiranoj pećnici i ujutro kad se probudite već imate spreman prvi ručak u 2023. godini!

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Sarma iz pećnice

Sastojci:

1 glavica kupusa, samo listovi

Za punjenje:

3 glavice luka

600 g mljevene junetine od šola

200 g dimljene slanine

200 g špic rebrica, može i kobasica

1/2 šalice riže okruglog zrna

papar, sol + papar u zrnu

1 jaje

par listova lovora

Za preljev:

dimljena paprika

100 g masti

100 ml ulja

Foto: Shutterstock

Priprema:

Listove zelja stavite u vodu na minimalno sat vremena. Ukoliko je jako kiseo, u vodu dodajte i malo sode bikarbone ili je češće mijenjajte. Luk sitno nasjeckajte i popirjajte na ulju. Zatim dodajte sitno sjeckanu slaninu (pola nasjeckajte, a pola narežite na krupnije komade) i propžite je s lukom. Sad dodajte rižu, mljeveno meso, posolite, popaprite, dodajte dimljenu papriku i dodajte malo vode. Sve zajedno pirjajte 15-20 minuta. Kad se nadjev malo prohladi dodajte jedno jaje i sve lijepo sjedinite. Zagrijte ulje i mast i dodajte žličicu dimljene paprika. Time ćete podlijevati sarme. Listove kupusa stanjite na zadebljanom dijelu, stavite 1-2 žlice nadjeva pa zamotajte sarme. Predlažemo vam da napravite manje sarmice, približno jednake veličine i sa što više fila.

Posložite sarme u posudu: dno (zemljane) posude dobro premažite sa svinjskom masti, stavite par šnita slanine, “obložite” ga s 2 lista kupusa i slažite sarme jednu do druge. Kada je prvi red gotov, prelijte ga s pola količine preljeva od ulja i masti. Ubacite pokoji komadić slanine, suhog mesa, kobasice i nekoliko listova lovora. Zatim složite sljedeći red i sve isto ponovite. Na kraju u šalicu vode dodajte malo mljevenog lovora pa ovu mješavinu prelijte po rubovima posude i na kraju sve prekrijte s 2-3 lista zelja. Sarmu ubacite u pećnicu na 220 °C sat vremena dok tekućina u posudi ne prokuha, a zatim pokrijte folijom (koju možete izbušiti na par mjesta) i ostavite da se krčka u pećnici na 110-120 °C oko 6 sati.

Foto: Shutterstock

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
09:37 31.12.2022.

Nema tajne.Za dobru sarmu treba dobro zelje i dobro suseno meso. Samo nam fali par africkih i azskih zacina.

TE
Teig1
01:03 01.01.2023.

Svi vegeterijanci se oblizuju...

VI
vidum
10:27 31.12.2022.

Za pravu sarmu i punjenu papriku, jaje ne smije biti ni u istoj prostoriji s njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije