Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treba vam cipela

Ne može jednostavnije! Evo kako otvoriti bocu vina bez otvarača

Kako otvoriti bocu vina
Foto: screenshot/youtube
1/5
13.01.2014.
u 10:41

Za uživanje u kapljici bit će dovoljno da se izujete

Imate vino, ali ne i otvarač? Nema problema, vjerojatno na sebi imate cipele i, nećete vjerovati, one će vam biti dovoljne da otvorite bocu i uživate u vrhunskoj kapljici.

Kako otvoriti bocu vina bez otvarača, tajna je koju u videu otkriva Stephen Cronk iz vinarije Mirabeau u Provansi. 

Osim cipele i vina bit će vam potreban i zid.

Postupak je jednostavan. Najprije s butelje skinite zaštitnu foliju pa se izujte. Bocu stavite u cipelu, po mogućnosti onu s gumenim đonom.

Primite bocu i cipelu pa udarite njome nekoliko puta o zid. I to bi trebalo biti to!

 

Zašto djeluje?

Na portalu io9 objasnili su da u trenutku kada boca vina udari o zid nastaju mjehurići koji guraju čep iz boce, a proces se naziva kavitacija.

Na vrhu boce nalazi se zračni mjehurić koji se pomiče prema dnu boce kad njome udarimo o zid. Snažni nagli udarac bocom po zidu pritisnut će mjehurić s jedne strane, dok će ga s druge strane pritiskati vino. Pri tome će volumen boce ostati isti, no smanjit će se volumen zračnog mjehura i volumen vina te će ostatak volumena boce ispuniti mjehurići plina koji nastaju u vodi.

Većina tekućina, naime, sadrži te mjehuriće koji su razgrađeni, no kad se udarcima stvori vakuum, oni se opet "izvlače" iz alkohola.

Komentara 1

JU
juraj313
12:34 13.01.2014.

koliko sam samo boca tako otvorio dok ste došli do te "novosti"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije